RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

В України можуть виникнути проблеми з опалювальним сезоном: названо два сценарії

Через недостатній обсяг транзиту російського газу в наступному опалювальному сезоні можуть виникнути проблеми.

Про це попередив експерт з питань енергетики Сергій Дяченко.

За його словами, складна ситуація з газом виникла не з вини України, оскільки загальносвітову кризу спровокували Росія і Китай.

Сергій Дяченко не сумнівається, що Україна в звичному режимі пройде опалювальний сезон і 18 млрд кубометрів газу вистачить для середніх зимових холодів.

"Правда, для того, щоб було нормальне газоспоживання взимку з труби, треба, щоб був транзит - хоча б 40 млрд кубів річного обсягу, оскільки в східних регіонах побудовано енергоспоживання таким чином, що відбирається з транзитного газу обсяг і компенсується на заході, оскільки коли в прямому режимі працює газопровід, усі сховища на заході знаходяться, і вони не можуть подати в східні регіони газ. Тому робиться схема, що заміщає. Це не крадіжка газу - ми компенсуємо, просто так побудовано. Тому, якщо не буде транзиту, доведеться розгортати ГТС на реверс, як це було в 2009 році, і докуповувати в Європі необхідні обсяги", - резюмував експерт з питань енергетики.

Нардеп VIII скликання Валерія Заружко попередила, що в майбутньому опалювальному сезоні Україна може зіткнутися відразу з трьома проблемами.

По-перше, українські тепломережі знаходяться в непридатному стані з року в рік. По-друге, брак газу може відобразитися на безперебійному опалювальному сезоні.

"Деякі області навіть вводять надзвичайний стан. Йдеться про Львівську, Хмельницьку, Закарпатську області ... Але основна проблема, на мій погляд, буде в наступному - це різниця між цінами, які буде платити населення за газ, які зафіксовані і меморандум підписаний, і ринковою ціною, звідки буде приходити ця компенсація. Тому що розрив досить великий. Ми прекрасно розуміємо, що єдине джерело фінансування - це можуть бути наші з вами гроші, які сплачено до бюджету як податки", - підсумувала Заружко.

Раніше ми попереджали про можливі відключення світла в опалювальному сезоні.