RU  UA

Вівторок, 28 травня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.60
НБУ:USD  40.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 травня

Всі новини

Вийти з пенсійної пастки: як українці можуть накопичити на старість

Вихідом з пенсійної пастки може бути подвійний пенсійний рахунок. Заощадження треба робити через програми, депозити, облігації, вкладання в нерухомість та ін.

Про це розповіла аналітик Фонду демократичних ініціатив Андрій Сухарина, повідомляє TCH.

За її словами, українці вже давно не розраховують на пенсії.

"Більшість людей вже не розраховує сліпо на державу, але такий розрахунок все ж таки є. Не розраховують на достойну пенсію", - говорить аналітик .

У будь-якому випадку пенсія буде меншою за зарплатню. Таке явище має наукове пояснення - коефіцієнт заміщення. В розвинених країнах цей показник складає близько 95%. Тобто пенсія майже дорівнює зарплатні. В Україні раніше вона складала 54%, а нині – 29%.

Формула накопичення "подвійної" пенсії схожа на акційну пропозицію - один плюс один дорівнює три.

"Ми пропонуємо наступну модель: по-перше, обов’язково 1% сплачує роботодавець в межах того ЄСВ, який у нас є. Людина добровільно до цього свого 1%, який за неї перерахував роботодавець, теж відкладає 1% від своєї заробітної плати. Але якщо людина це зробить, держава їй в такому ж самому розмірі на рахунок перерахує таку саму (от у чому мотивація)", - розповідає міністерка соцполітики Марина Лазебна.

За її словами, такі "акції" в Україні можуть запрацювати вже за кілька років.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що вже 1 грудня поточного року в зв'язку зі збільшенням прожиткового мінімуму в Україні будуть підвищені мінімальні та максимальні пенсії. Також зросте надбавка за стаж понад норму.