RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Зростання цін неминуче: до чого готуватися українцям у 2022 році

Мінфін вважає, що інфляція продовжить сповільнюватися, а НБУ прогнозує уповільнення зростання цін на харчові продукти та газ. При цьому експерти впевнені, що зростання цін неминуче, а у самому фінансовому відомстві допускають наявність похибок у своєму прогнозі..

Про це пише “РБК-Україна”.

Пік зростання світових цін уже пройдено

У Міністерстві фінансів заявили, що прискорення інфляції у 2021 році – загальносвітовий феномен, причинами якого стало зростання світових цін насамперед на енергоносії та харчові продукти.

"Однак поки що виглядає так, що пік зростання світових цін уже пройдено, і надалі інфляція буде сповільнюватися. У листопаді інфляція в Україні в річному обчисленні сповільнилася до 10,3%, що виглядає не так уже й драматично на тлі інфляції в 6,2 % у США. Є очікування, що інфляція в Україні сповільниться до однозначних показників за підсумками поточного року та наступного року продовжить знижуватися”, – сказав представник фінансового відомства.

У Національному банку України розраховують, що незабаром зростання цін на продукти знизиться через високі врожаї. Те саме станеться і з цінами на газ у Європі, коли завершиться опалювальний сезон.

Зростання цін неминуче

На зростання споживчих цін в Україні вплине підвищення цін на промислові товари – у листопаді в річному вираженні індекс зріс на 60,7%. Ефект стане помітним вже з перших місяців 2022 року.

На думку професора економіки Олексія Плотнікова, уряд та Нацбанк з самого початку прорахувалися у своїх прогнозах.

"Думаю, вони не врахували належним чином світові процеси – і кількісні пом'якшення США, і друкування грошей банком Європи. Наша економіка дуже нестійка. Найменший подих зсередини чи зовні у нас викликає серйозний стрибок", – вважає він.

Плотніков упевнений, що інфляція за підсумком 2021 року опиниться в межах 11%. А 2022-го на зростання цін продовжить впливатиме пандемія, і ціни на енергоресурси, транспорт, продовольство та метал.

"Зростання цін неминуче. Дякую, звичайно, Нацбанку, що він намагається ставкою регулювати інфляцію, але це в реальних умовах далеко не єдиний механізм, який треба застосовувати", – сказав професор економіки.

За його словами, слід запровадити обмеження на рентабельність у деяких сферах, зокрема в енергетиці за прикладом роздрібного ринку нафтопродуктів.

"Потрібно обмежити рентабельність, визначити максимальний прибуток, попри те, що таке регулювання суперечить меморандуму з МВФ", – зазначив Плотніков.

Прогноз Мінфіну може не виправдатися

Варто зазначити, що у Мінфіні також припускають, що прогноз щодо інфляції у 2022 році може не виправдатися, що викличе необхідність перегляду бюджету.

"При поданні у Верховній раді доопрацьованого до другого читання проекту бюджету на 2022 рік Міністерство фінансів чітко наголошувало на існування значних ризиків наступного року", – зазначили у відомстві та назвали основні ризики, у тому числі невизначеність ситуації з пандемією, волатильність світових цін та потенційне уповільнення економіки Китаю, як і світової.

Але все ж таки конкретно говорити про перегляд бюджетних показників можна буде лише через кілька місяців 2022 року, додали в Мінфіні.

Нагадаємо, 9 грудня Національний банк України підвищив облікову ставку з 8,5% до 9%. Сталося це через повільне зниження інфляції на тлі посилення геополітичної напруги.