RU  UA

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Експерти назвали ключовий ризик для економіки України

2022 рік несе певні ризики для української економіки. Причиною побоювань є і енергетична криза, і можливе вторгнення Росії, і некомпетентні дії нинішньої влади. Багато експертів стверджують, що інфляція цього року може бути досить суттєвою.

"Апостроф" з'ясовував у експертів, який ризик для економіки України буде ключовим у 2022 році, та спровокує найбільш суттєві потрясіння.

Одним із найсерйозніших викликів 2022 року – причому не лише для України, а й для всього світу – стане висока інфляція.

Стрімке зростання цін спостерігалося і минулого року. Воно було пов'язане насамперед із безпрецедентними заходами щодо стимулювання економіки урядами багатьох країн світу, у тому числі ЄС та США. Так, у Сполучених Штатах інфляція склала 6,8%, при тому що американський регулятор прагне не випускати річне зростання цін за межі 2%. У багатьох країнах ситуація ще більш тривожна – наприклад, у Туреччині ціни зросли більш ніж на 20%.

Тобто наша країна, по суті, імпортувала високу інфляцію, яка 2021 року, швидше за все, перевищить 10% (точні дані з'являться не раніше за березень 2022 року).

І цього року стабільне зростання цін, ймовірно, триватиме.

"Думаю, у 2022 році ми відчуватимемо на собі все ще великий вплив підвищеної інфляції в ЄС та США та країнах наших основних торгових партнерів , - сказав у коментарі "Апострофу" український економіст і фінансовий аналітик Віталій Шапран. - Немонетарний характер інфляції в Україні не дає можливості швидко і ефективно лікувати цю недугу тільки підняттям облікової ставки НБУ (з 10 грудня 2021 року вона становить 9% річних - "Апостроф"). Думаю, нам слід готуватися до того, що 2022 рік стане роком високих процентних ставок та непродуктивної боротьби з інфляцією”.

Інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса поділяє думку, що висока інфляція залишається ключовим ризиком для економіки країни. "Швидше за все, вона буде меншою (ніж у 2021 році), але багато залежатиме від зовнішніх факторів, які спрогнозувати дуже складно", - сказав експерт у розмові з виданням.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Аби не було війни: що чекає на українську економіку у 2022 році