RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Ціни зростають швидше за пенсії українців: названо два сценарії вирішення проблеми

В Україні зростають ціни на комуналку та продукти, а підвищення пенсій "з'їдає" інфляція і суттєво воно не відбивається на гаманцях пенсіонерів. Є два шляхи вирішення проблеми зростання цін.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

На тлі енергетичної кризи, яка вибухнула у світі в другій половині минулого року і триває досі, зниження купівельної спроможності національної валюти відбувається не лише в Україні. Однак влада сусідніх країн з ним активно бореться. Наприклад, у Польщі виступили з ініціативою запровадження нульового ПДВ на основні продукти харчування.

Нагадаємо, що 20% податку на додану вартість сплачують усі українці при купівлі товарів та послуг.

"В Україні на рівні податкового комітету також періодично порушується це питання: встановлювати різні ставки ПДВ ", - пояснив економіст, головний експерт НБУ Андрій Блінов.

Проте в Україні цей механізм може не спрацювати, оскільки надходження від ПДВ – основна стаття доходів українського бюджету, а за прогнозами НБУ дефіцит головного кошторису країни у 2022 році й так становитиме 4% ВВП. Скорочення надходжень від ПДВ негативно позначиться на бюджеті України.

На думку економіста Павла Кухти, держбюджет справді недорахується коштів унаслідок таких податкових послаблень. Але тут треба вибирати, що важливіше.

"Бюджет - інструмент досягнення цілей для людей і для країни. Не люди для бюджету, а бюджет для людей. Якщо ми бачимо, що основною проблемою цього року буде зростання цін на продукти харчування, то це вже критична ситуація. Якщо це пріоритетна проблема, отже бюджетний ресурс спрямовується на пріоритети”, - наголосив він.

Економіст додав, що бюджет — це інструмент вирішення проблем та в умовах, коли є проблема зростання цін, його потрібно використати для вирішення цієї проблеми.

"Тимчасово ми маємо пом'якшити зростання цін для людей. Не потрібно знижувати ПДВ на все підряд, але на якісь цільові групи товарів, які є соціально важливими, це можна зробити ", - вважає Кухта.

Втім, на думку Блінова, зниження ставки ПДВ або доведення її взагалі до нуля - не загасить цінової пожежі.

"Це рішення. Але через особливості еластичності цін, просте зниження податку ніколи не призводить до зміни вартості товару, тому що виробники намагаються просто закласти підвищення вартості у рамки зниження податку", - пояснив він.

Головний експерт НБУ наголосив, що ця ідея вимагає ретельного державного контролю за націнкою та моніторингу щодо груп товарів, на які сталося зниження ціни. Він не виключив, що цього року будуть рішення щодо зниження ПДВ на товари першої необхідності.

Ще одну ідею порятунку цін озвучив економічний радник президента України Олег Устенко: влада розглядає варіант запровадження "продуктових чеків" для незахищених верств населення.

Але цей сценарій має свої недоліки.

"Ці талони повинні діяти не за принципом, коли держава наказує комусь поставити масло, м'ясо, молоко, хліб за певними цінами певним категоріям людей. Держава має шукати можливості або компенсувати продавцям різницю в ціні, або постачати продукти з держрезерву ", - уточнив Андрій Блінов.

За його словами, це має працювати таким чином, що, наприклад, у період низьких цін держава поповнює резерв і протягом року за ціною закупівлі видає людям ці товари.

"Але, наскільки ми розуміємо, подібних закупівель не було. Тому ідея талонів, принаймні, до найближчого врожаю, нездійснена – це призведе до дефіциту та вимивання товарів ", - констатував Блінов.

Він додав, що за великим рахунком будь-яке втручання держави в регулювання цін на внутрішньому ринку не закінчиться нічим добрим.

Детальніше дивіться у матеріалі "Апострофа": Шокова ціна "з’їдає" доходи: чому Україна стрімко підняла ціни на продукти і що робити.