RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Не має нічого спільного з реальністю: що не так із регулюванням цін на продукти

Державне регулювання цін є доволі сумнівним заходом у вирішенні проблеми нестримного здорожчання продуктів та товарів. Експерти пояснили, чому такий урядовий крок хибний.

Про це "Апострофу" розповів голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук.

Він вважає, що подібні рішення влади не можна вважати адекватними, проте вона довела ситуацію в економіці до такого стану, коли змушені ухвалювати такі рішення.

"Головна особливість таких рішень полягає в тому, що вони не дадуть того результату, який уряд від на них чекає", - переконаний експерт.

До всього – держрегулювання не здатне вплинути на зростання цін. Адже у відповідь на урядове рішення торгівля та виробники, знизивши торгову надбавку, підвищать витрати. За його словами, грамотний економіст завжди знайде докази таке збільшення виробничою потребою.

Також існують і інших засобів обходу цінових обмежень, запроваджених урядом.

"Регулюється ціна молока з жирністю 2,5%? Буде молоко з жирністю 2,6%. Замість яєць категорії С1 з'являться яйця інших категорій. Тож запроваджені урядом обмеження не мають абсолютно нічого спільного з реальністю", - уточнив він.

Такої ж думки притримується і директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський. У коментарі "Апострофу" він зауважив про наслідки, які очікуються після регулювання цін. Серед них - зникнення із полиць магазинів продуктів, якщо витрати виробників не будуть покриватися ціною. Цілком очікуваною є можлива маніпуляція розміром товару, для щоб приховати здорожчання. Підприємства почнуть тотально економити.

"Підприємства починають скорочувати власні витрати, використовуючи дешевші компоненти та економлячи на технологічних процесах", - наголошує експерт.

Відтак - регулювання цін тільки посилить ситуацію на ринку та стане ще одним елементом корупції з боку українських чиновників, переконаний Несходовський.

Більше читайте у матеріалі на "Апострофі": Тепер заживемо? Навіщо влада запровадила регулювання цін на "соціальні продукти"