RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

В Україні рекордно подорожчає популярний продукт: що може стати не по кишені

В умовах подорожчання газу в Україні, багато підприємств харчової промисловості, а також галузеві асоціації почали заявляти про зростання кінцевих цін на товари у 2022 році.

Цього року може зрости вартість цукру в Україні – про це повідомляє UBR.

Експерти прогнозують зростання цін на цукор на 30-35%. За словами директора "Науково-практичного центру цукробурякової промисловості" Олександра Коротинського, цукропереробна галузь України показує негативну рентабельність вже не перший рік, а уряд чомусь наполегливо не звертає уваги на цю проблему.

Понад те, частка газу собівартості виробництва цукру сягає 70%. Експерти висловили впевненість у тому, що у 2022 році на цукропереробну галузь країни чекає ще більш плачевний стан - цукрові заводи в сезон забезпечують місцями до 20 000 працівників і надають до 100 000 робочих місць у суміжних галузях, щорічно сплачуючи значні податки.

Також у 2022 році складнощі стосуватимуться і кондитерської галузі. Як зазначає президент Асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк, кондитерські підприємства не отримали підтримки з боку держави в тому обсязі, як це змогли отримати хлібопекарі - йдеться про пільги щодо оплати за газ.

За словами Балдинюка, виробничі потреби середнього кондитерського підприємства в газі становлять близько 300-600 тисяч кубометрів, а під час опалювального сезону потреба значно зросте.

"За умов вартості газу на рівні 55 000 гривень, підприємству доведеться викласти від 16 до 32 млн гривень. Чимало компаній просто не мають таких коштів" , - зазначає він. Президент асоціації вважає, що зростання цін на продукцію у 2021 році на 25-30% та складнощі з її реалізацією, як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, змушує низку підприємств замислитися над доцільністю виробництва за таких умов.

Але це зовсім не означає, що всі підприємства цієї галузі повністю закриються, хоча за деякими позиціями виробництво вже є збитковим, особливо це стосується експортних. Водночас низка експертів зазначає, що ціни на торти в Україні зросли на 80% ще у жовтні 2021 року - тоді ж вони спрогнозували у 2022 році їхня вартість може злетіти вдвічі.

Раніше ми повідомляли, що в Україні подорожчання "блакитного палива" загрожує падінням врожаю та збільшенням цін на сільськогосподарські продукти.