RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Втратимо цілі галузі: як нові обмеження для ФОПів вдарять по економіці

Високотехнологічні галузі є на сьогодні потужним локомотивом зростання економіки України. Нижчі податки утримували фахівців цього сектора від переїзду до інших країн. Проте, якщо прибрати можливість зменшувати податкові виплати, фізичні особи-підприємці (ФОП) швидко зрозуміють, що за кордоном їхня сфера буде більш прибутковою, а життя комфортнішим.

Про це повідомив "Апострофу" експерт аналітичного центру CASE Україна Володимир Дубровський.

На сьогоднішній день галузь широко використовує працю індивідуальних підприємців, що швидко розвиваються, створюючи велику кількість добре оплачуваних робочих місць і вносячи вагомий внесок в економіку.

Так, за минулий рік кількість українських IT-фахівців зросла на 17% – до 285 тисяч людей. Валютний виторг від продажів послуг IT- галузі за кордон теж збільшився на 36% - до 6,8 млрд доларів.

Також, за словами Дубровського, заробіток у працівників із високотехнологічного сектору досить великий, і коли вони витрачають гроші, то цим стимулюють розвиток торгівлі, будівництва, громадського харчування та інших галузей. Тому фізичні особи-підприємці на даний момент є потужним локомотивом зростання економіки України.

"Проте за іншим показником - здатністю утримувати таланти - Україна знаходиться десь у другій сотні рейтингу, поступаючися більшості країн світу. Тому, якщо країна не зможе запропонувати цим людям якихось переваг, які можуть переконати їх залишитися, вони виїдуть, забравши з собою будь які надії на економічне зростання", - зазначив експерт.

Зараз пільги для ФОП у плані податків - головний стимул розвитку фахівців даної галузі, оскільки існує досить багато факторів, що їх виштовхують із країни, зокрема, поганий бізнес-клімат, корупція, низькі соціальні стандарти і нерозвинена медицина.

"Саме тому, незважаючи на існуючу можливість працювати зі ставкою податку всього 5%, ми не спостерігаємо великого потоку бажаючих переїхати жити в нашу "податкову оазу", - пояснює Дубровський. - Навіть при наявності такої "пільги", баланс міграції в Україні є негативним. І якщо прибрати можливість зменшувати податкові виплати, кваліфіковані працівники швидко розберуться, що з такими ж ставками податку вони можуть працювати в Німеччині чи у будь якій іншій європейській країні, де отримають більш комфортні умови життя, кращий правопорядок, надійне правосуддя, соціальні гарантії, якісну медицину тощо", - вважає Дубровський.

Як він пояснив, "ФОПи" - мобільні, немає прив'язки до офісу і вони можуть працювати де завгодно. Проте низка згубних факторів, які лише відлякують українських фахівців від роботи на батьківщині, може привезти до того, що Україна втратить цілі галузі, які значно допомагають економіці країни.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": ФОП, новий поворот: в Україні знову пропонують закрутити податкові "гайки"