RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Найбільший за півстоліття: Світовий банк розповів про сировинний шок, спричинений війною в Україні

Вторгнення Російської Федерації в Україну сприяло історичному шоку на сировинних ринках, який утримуватиме світові ціни на високому рівні до кінця 2024 року.

Про це свідчать дані Світового банку.

Там зазначили, що стрибок цін на енергоносії за останні два роки є найбільшим з часів нафтової кризи 1973 року, тоді як стрибок цін на продовольство є найбільшим із 2008 року.

"Загалом це найбільший сировинний шок, який ми зазнали з 1970-х років", - заявив Індерміт Гілл, віце-президент Світового банку з питань справедливого зростання, фінансів та інститутів.

Росія є провідним експортером нафти, природного газу та вугілля, тоді як Україна є основним джерелом пшениці та кукурудзи. Ситуація посилюється зростанням цін на добрива та стрибками цін на ключові метали.

Експерти СБ відзначають, що після майже подвоєння минулого року ціни на енергоносії, як очікується, підскочуть більш ніж на 50% цього року, перш ніж послабшати у 2023 та 2024 роках. Згідно зі звітом, ціни на продукти харчування зростуть на 22,9% цього року, що підкреслюється зростанням цін на пшеницю на 40%.

"Ці події почали піднімати примару стагфляції", - попередив Світовий банк. "Політики повинні використовувати будь-яку можливість для збільшення економічного зростання всередині країни та уникати дій, які завдадуть шкоди світовій економіці ".

Очікується, що ціни залишаться на "історично високих рівнях" до кінця 2024 року.

Побоювання полягає в тому, що високі ціни на предмети першої необхідності найсильніше вдарять по сім'ях з низькими доходами.

"В результаті зростання цін на продовольство та енергоносії призводить до значних людських та економічних втрат, і це, ймовірно, зупинить прогрес у скороченні бідності" , - йдеться у доповіді Айхан Косе, директора Групи перспектив Світового банку.

Нагадаємо, раніше у Світовому банку також розповіли про те, як зміняться ціни на світовому ринку через напад Росії на Україну.