RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Україна має "козир у рукаві": як країна може перемогти дефіцит палива

Припинення співпраці з РФ і Білоруссю, а також знищення нафтобаз і нафтопереробних заводів призвели до дефіциту палива в Україні.

Про це пише тематичний портал "Авто 24".

Експерти зазначають, що на ситуацію з паливом в Україні також серйозно вплинуло запровадження державного регулювання цін. Зниження податків призвело до того, що трейдери перестали заробляти на постачаннях бензину і газу, через що було зупинено весь ланцюжок доставки нафтопродуктів до країни.

“Навіть якщо уряд дозволить продавати зараз 100 грн/л, паливо не з'явиться. Хоча ні, може, й з'явиться, але не тому, що хтось виставить "прихоплене" паливо, а тому, що той фіксований обсяг просто не купуватимуть", - попереджає аналітик Сергій Куюн.

Дефіцит палива, можливо, буде подолано, якщо влада скасовуватиме державне регулювання цін. А головним "козирем у рукаві" аналітики називають підпільні нафтопереробні заводи, які можуть у найближчій перспективі закрити потребу в паливі для населення.

"Оперативне подолання дефіциту можливе тільки в тандемі зі зростанням цін. При цьому зараз неможливо сказати, до яких меж вони зростатимуть. Очевидно, що ми рухаємось у бік європейського рівня, де 2 євро за літр пального - цілком нормальна ціна" , - попереджають автори. матеріалу.

Раніше ми розповідали, коли в Україні ліквідують дефіцит палива.