RU  UA

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Великий промисловий комбінат України повернули під контроль держави

Касаційний господарський суд повернув у державну власність Запорізький титано-магнієвий комбінат. Він залишив без змін рішення попередніх інстанцій - Господарського суду Запорізької області та Центрального апеляційного господарського суду.

Про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура у Telegram.

"23 травня 2022 року Касаційний господарський суд залишив без змін рішення Господарського суду Запорізької області від 04.08.2021 та постанову Центрального апеляційного господарського суду від 30.11.2021, відповідно до яких цілісний майновий комплекс Запорізького титано-магнієвого комбінату повернуто у власність держави", -
йдеться у повідомленні.

Суд відмовив у задоволенні касаційної скарги компанії "Толексіс Трейдінг Лімітед" (Кіпр), ставши на сторону позивача - представника Фонду державного майна України.

Рішення остаточне, відтак - майновий комплекс знову належатиме державі.

У САП нагадали, що у 2016 році в інтересах Фонду держмайна звернулися з позовом у Господарський суд. У ньому містилася вимога розірвати договір про заснування ТОВ "ЗТМК", як такого, адже суперечив інтересам держави.
на виконання постанови Кабінету Міністрів України за результатами проведеного конкурсу Фондом з переможцем – офшорною компанією «Толексіс Трейдінг Лімітед» (Кіпр), яка входить до групи компаній DF Group, з метою нібито залучення інвестицій на впровадження сучасних прогресивних технологій та створення високорентабельного виробництва.

Договір про заснування ТОВ "ЗТМК" було укладено 2013 року для залучення інвестицій на запровадження сучасних прогресивних технологій і створення високорентабельного виробництва. Його уклали на виконання урядової постанови за результатами проведеного конкурсу Фондом держмайна з переможцем – офшорною компанією "Толексіс Трейдінг Лімітед", яка належить групі компаній DF Group.

У статутний капітал новоствореного суб’єкта передали цілісний майновий комплекс комбінату, що раніше перебував в управлінні ДП "ЗТМК".

"Толексіс Трейдінг Лімітед" зробив вклад 110 млн доларів на фінансування модернізації виробництва зі встановленими термінами - 2013 рік та перший квартал 2015 року.

Попри те, що держава володіла контрольним пакетом акцій ТОВ "ЗТМК" (51%), фактично підприємство передали в управління менеджменту, наближеного до інвестора, який більшість із залучених інвестицій розтратив на погашення раніше створеного боргу ДП "ЗТМК" за енергоносії та заборгованості перед кредиторами, які пов’язані з DF Group.

Далі кошти вивели з України, перерахувавши на рахунки офшорних компаній.

Тоді як на головну мету створення підприємства з недержавною часткою - модернізацію виробництва - фактично спрямували тільки 20 млн гривень.

Саме через це САП ініціювала розірвання вищевказаного договору.

"Рішення про повернення майнового комплексу у власність держави Запорізькій суд вже виносив у липні 2018 року. Також законність цього рішення підтвердив і суд апеляційної інстанції. Однак Верховний суд, частково задовольнивши касаційну скаргу компанії Толексіс Трейдінг Лімітед» (Кіпр), скерував справу на новий розгляд", - додали у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Нагадаємо, що 17 лютого, Верховна Рада звільнила голову Фонда держмайна Дмитра Сенніченка.