RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Деякі українці відчули труднощі з отриманням пенсій: де та в чому проблема

Українці, які опинилися на тимчасово окупованих Росією територіях, можуть відчувати складнощі з отриманням пенсій, однак у шести регіонах України, де є окуповані населені пункти, з 2,9 млн пенсіонерів пенсію отримали 2,6 млн осіб або 90%.

Про це повідомила міністр соціальної політики України Марина Лазебна на засіданні уряду.

За її словами, окупанти на оточених та заблокованих територіях порушують права людей, блокують роботу соціальних служб, крадуть гуманітарну допомогу, яку Україна туди спрямовує.

"Вони доводять людей до відчаю. Тому наша політика з початку війни мала три основні складові: допомогти виїхати із зони бойових дій, нарахувати всі соціальні виплати людині, надати додаткові можливості ними скористатися за першої можливості", - уточнила міністр.

Водночас, за словами Лазебної, у шести регіонах України, де є окуповані населені пункти, з 2,9 млн пенсіонерів пенсію отримали 2,6 млн осіб або 90%. Пенсії фінансуються вчасно, в окремих регіонах навіть авансом. Однак, можуть виникати проблеми з можливістю отримати або використовувати ці кошти.

"Банки всі 100% пенсійних виплат зараховують на карти, але на частині окупованих територій ними неможливо скористатися. З усіх пенсіонерів, які отримували виплати за місцем проживання, близько 300 тисяч осіб поштовий оператор не має сьогодні можливості донести пенсію на окупованих територіях", - пояснила вона.

Лазебна повідомила, що для того, щоб пенсіонери могли отримувати свої гроші, розроблено механізм, завдяки якому їм відкриваються рахунки в Ощадбанку, і на них зараховується пенсія.

"Уся сума пенсії зберігається. Цими коштами людина може скористатися, звернувшись до Ощадбанку за першої можливості або дочекатися, коли Укрпошта зможе працювати в регіоні, та отримати всю суму за місцем свого проживання", - резюмувала міністр.

Раніше "Апостроф" публікував докладну інструкцію від ПФУ, як оформити пенсію мешканцю окупованої території.