RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Допомога на похорон під час війни: хто і як може отримати виплати

В Україні допомогу на поховання померлої особи можуть отримати люди, які організовували похорон померлого.

Про особливості оформлення виплат розповіли у “Безкоштовній правовій допомозі”.

Якщо померлий був застрахований, слід звернутися до його роботодавця або до найближчого відділення Фонду соціального страхування України незалежно від місця реєстрації. Необхідно надати свідоцтво про смерть та заяву про виплату допомоги на поховання.

Розмір виплати встановлюється правлінням Фонду соцстраху України, але не менше за прожитковий мінімум, визначений законом.

У разі смерті пенсіонера необхідно звернутися до будь-якого відділення Пенсійного фонду з документом, що засвідчує особу заявника, заявою про виплату допомоги на поховання та випискою з Держреєстру актів цивільного стану громадян про смерть.

Допомога призначається у розмірі двомісячної пенсії покійного. Якщо померлий отримував військову пенсію, то розмір допомоги становитиме три місячні виплати. При цьому сума не повинна бути нижчою від п'ятикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Виплати на поховання безробітного оформлюють у Центрі зайнятості, куди слід подати довідку про смерть, та документ, що засвідчує особу заявника. У такому разі допомога призначається у розмірі прожиткового мінімуму.

У випадку, коли померлий не працював, не був пенсіонером і не перебував на обліку в Центрі зайнятості, допомогу на його поховання виплачують органи місцевого самоврядування у розмірі, який може відрізнятись залежно від регіону.

Раніше ми розповіли, як отримати пенсії та матеріальну допомогу у воєнний час.