RU  UA

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

Всі новини

Захід може запровадити проти Росії "розумне" нафтове ембарго: названі два варіанти

В ЄС ніяк не приймуть шостий пакет санкцій проти Росії, який передбачає, крім іншого, нафтове ембарго. Тим не менш, Європейський Союз має інші способи вийти з тупикової ситуації, формально не вводячи ембарго, але й не йдучи на явні поступки агресору.

Про це повідомив "Апостроф".

Існує думка, що можливо зараз і не варто витрачати час і енергію на пошук консенсусу щодо повного ембарго. Група українських експертів запропонувала світовому співтовариству обговорити ідею так званого "розумного" ембарго - заходів, які дозволять з одного боку уникнути дефіциту нафти, який може виникнути через скасування імпорту з Росії, а з іншого - значно скоротити доходи агресора.

"Введення повного ембарго на імпорт російської нафти має свої недоліки. Адже Росія має доступ до інших ринків, зокрема Китаю та Індії. Тож, вона може частково перенаправити експорт туди. До того ж, якщо не вдасться домовитися з Іраном і Венесуелою щодо заміщення російської частки, то це викличе дефіцит і підвищення цін. І цим скористається Росія. При зниженні обсягів експорту вона отримуватиме практично ті ж самі доходи. Тобто в результаті ембарго може постраждати зовсім не та сторона, проти якої направлені санкції", - говорить координатор експертних груп Економічної експертної платформи Олег Гетман.

Для уникнення такої ситуації розроблено два варіанти "розумного" ембарго.

Перший з них полягає в створенні світової монопсонії на російську нафту (монопсонія - ситуація, коли на певний товар на ринку існує тільки один покупець. В цьому випадку він може диктувати продавцям свої умови).

"Якщо країни, які сьогодні закуповують більшість російської нафти сорту Urals домовляться між собою і оголосять про те, що вони не припиняють імпорт, але згодні купувати її лише за узгодженою фіксованою ціною, наприклад, по 30 доларів за барель (собівартість видобутку плюс 10 доларів), то Росія змушена буде погодитися на такі умови, оскільки нафту все одно нікуди подіти, а швидко продати її на інших ринках вона не зможе, В цьому випадку дефіциту нафти не виникне, але доходи Росії різко впадуть, що і є головною метою санкцій", - говорить Олег Гетман.

За словами експерта, на країни Європи, США та інших союзників України припадає близько 70% російського нафтового експорту, що дозволяє їм в разі скоординованої політики висувати власні умови.

І якщо Росія на ці умови погодиться, то і інші покупці нафти Urals також не стануть купувати її за нинішніми цінами (це вже відбувається – Китай та Індія купують російську нафту з дисконтом, який іноді становить 30% та навіть більше – "Апостроф"). Таким чином завдяки єдності найбільших покупців є можливість збити ціну на російську нафту в світі. В свою чергу, це, скоріше за все, потягне зниження цін і на інші сорти нафти.

Другий варіант "розумного" ембарго передбачає, що покупці продовжують купувати нафту за поточними ринковими цінами. Проте на неї вводиться мито, яке надходить на спеціальний рахунок, який згодом може бути використаний для фінансування відновлення України.

Наприклад, при нинішній ціні нафти Urals близько 80 доларів за барель, мито може складати 50 доларів. В цьому випадку Росія отримуватиме за свою нафту ті ж самі 30 доларі доларів, як і у першому сценарії. При цьому відбудову України не треба буде фінансувати за рахунок платників податків країн-союзників.

Більше того, відбудова нашої країни відбуватиметься за рахунок самої Росії, адже йдеться про недоотримані нею прибутки. За словами Олега Гетмана, ці пропозиції українських аналітиків були представлені групі "Макфола-Єрмака", яка займалася розробкою можливих санкцій проти Росії.

"Перші успіхи на цьому шляху вже з’явилися. Нещодавно міністр фінансів Сполучених Штатів (Джанет Єллен - "Апостроф") повідомила про те, що відправляється до Європи з метою обговорення з лідерами ЄС варіантів введення "розумного" ембарго проти Росії", - каже експерт.

Тож не маючи змоги досягти консенсусу щодо повної заборони російської нафти, європейські країни можливо зможуть узгодити власну цінову політику. Причому такий варіант має шанси похитнути і незламність угорського керівництва, якому буде важко відмовитися від пропозиції про купівлю нафти за ціною значно нижчою за нинішню.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Розумне" ембарго на російську нафту: як Євросоюзу подолати шантаж Орбана.