RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Іран вставляє палиці в колеса Росії: збиває ціну нафти на китайському ринку

В умовах санкцій проти Росії за війну в Україні, Китай став великим покупцем російської нафти. Однак РФ зіткнулася з жорсткою конкуренцією з боку Ірану, який ще більше знизив ціну на свою і до того дешеву нафту.

Про це пише Вloomberg.

Російський експорт у Китай у травні виріс до рекордного рівня, при цьому виробник ОПЕК+ випередив Саудівську Аравію і став головним постачальником найбільшого у світі імпортера.

Як зазначає засновник аналітичної компанії Vanda Insights Вандана Харі, єдина конкуренція між іранською та російською нафтою може виникнути саме в Китаї, що повністю піде на користь Пекіну.

Незалежні нафтопереробні заводи Китаю є основними покупцями російської та іранської нафти, а дешеві поставки є важливими, тому що вони обмежені правилами, що стосуються експорту палива, на відміну від державних переробників.

Більш якісна російська нафта зі східного порту Козьміно, на думку трейдерів, дорожча за іранську нафту, але все ж дешевша за порівняні марки з Близького Сходу.

Як повідомляв "Апостроф", на саміті G7 вирішили, що ціни на російську нафту обмежуватимуть майже на половину від поточних закупівельних, щоб покарати країну-терориста Росію за її повномасштабне вторгнення в Україну.