RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Заморозка виплат за держборгом: чого досягла Україна

Реструктуризація держборгу, якої досягла Україна, істотно знизить навантаження на бюджет і стабілізує державні фінанси.

Експерти оцінюють угоду досить високо, пише "Апостроф".

"Домовленості, яких вдалося досягти уряду, дуже актуальні, – сказав у коментарі засновник First Kyiv Investment Club Іван Компан. – Вони допоможуть значно знизити навантаження на бюджет та стабілізувати державні фінанси".

Переговори пройшли досить успішно, і досягнуті домовленості є цілком сприятливими для України, погоджується у розмові з "Апострофом" директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

За його словами, сума, виплату якої відстрочено, величезна для українського бюджету. Він нагадав, що тільки у вересні потрібно було виплатити інвесторам близько 2 мільярдів доларів: "Тому дуже добре, що уряду вдалося домовитися про реструктуризацію до того, як настав час цих виплат".

При цьому, нагадаємо, загалом Україна на два роки забезпечила собі відстрочення виплат на 6 мільярдів доларів.

За словами економіста, члена Ради Національного банку України (НБУ) Віталія Шапрана, навряд чи в мирних умовах нашій країні вдалося б досягти такої успішної реструктуризації боргу.

"Інвестори усвідомлюють, що тут відбувається, і тому пішли на поступки, щоби підтримати українську систему держфінансів, сподіваючись, що після закінчення війни проблема їхнього боргу вирішиться сама собою", – сказав експерт у коментарі виданню. Він пояснив, що приплив іноземної валюти на відновлення України може суттєво поправити бюджетну картину у післявоєнний період, тож згода кредиторів відстрочити платежі за боргами "не позбавлена сенсу".

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Кредитори готові почекати: що дасть Україні відстрочення виплат за держборгом