RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Заощаджувати можна не лише на комуналці: шість способів зберегти сімейний бюджет

Через повномасштабну війну з російськими окупантами, доходи українців впали, стала актуальною проблема економії сімейного бюджету. Не витрачати зайвих грошей допоможуть шість правил.

"Апостроф" розповідає, як уникнути непотрібних витрат.

План витрат

Щоб не витрачати гроші хаотично, потрібно скласти фіксований план видатків на місяць. Необхідно визначити обов'язкові витрати, а кошти, що залишилися, розподілити в залежності від того, скільки грошей потрібно заощадити.

Основні види витрат

Основні статті витрат - житло, харчування та транспорт. Потрібно подумати, як мінімізувати кожну з них. Щодо житла, можна змінити фінансування іпотеки за нижчою відсотковою ставкою, або скористатися способами економити на комуналці. Витрати на харчування можна зменшити, користуючись акціями в супермаркетах, а витрати на транспорт - купивши проїзний.

Аналіз витрат

Гроші "витікають" у нікуди через відсутність контролю над бюджетом. Необхідно проаналізувати свої витрати протягом останніх кількох місяців. Це допоможе виділити витрати, яких можна уникнути та витрати, які можна скоротити.

Комунальна плата

Мінімізувати витрати можна за допомогою ревізії – потрібно зрозуміти, чи використовуються всі підключені пристрої. Ті, які ні – варто відключити, це зменшить рахунки за електрику. Заощадити допоможе і заміна лампочок розжарювання на світлодіодні (вони споживають на 75% менше енергії).

Обмеження доступу до коштів

Щоб не витратити зайвого, піддавшись хвилинному пориву, можна встановити обмеження на доступ до своїх надходжень. Частину грошей можна класти на окремий банківський рахунок, до якого можна отримати доступ лише у разі нагальної потреби. Це може суттєво скоротити витрати.

Скорочення онлайн-покупок

Покупки онлайн дуже зручні, але є небезпека витратити зайве. Щоб заощадити бюджет, не варто зберігати дані для входу до онлайн-агрегаторів, а також уникати автоматичного заповнення поля своєї картки. Це убереже від імпульсних покупок і дасть час подумати.

Раніше "Апостроф" розповідав про способи економії на мобільному зв'язку.