RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Експорт все ще заборонений: що буде з цінами на картоплю до кінця року

В Україні завдяки хорошому урожаю картоплі та забороні на експорт - цей овоч до кінця року дорожчати не буде.

Про це розповіла ексочільниця Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова, повідомляє "Укрінформ".

Читайте також: "Золоті" яйця і не тільки: що найбільше подорожчало в Україні у вересні

За її словами, попри те, що багато виробників скоротили посівні площі на 30%, 2022 рік видався плідним на картоплю. Не вплинуло на позитивні показники врожайності і зростання цін на пестициди, добрива та пальне.

"Ціна або не зростатиме, або зростатиме несуттєво. Урожай картоплі цього року дуже добрий, незважаючи на те, що багато виробників скоротили посівні площі на 30%. Однак їхнє місце зайняли нові фермери, які раніше садили 1-10 гектарів картоплі, а тепер збільшили їх до 40-50", - уточнила вона.

Зокрема, на Волині картоплю з поля продають по 4-5 гривень, а в магазинах реалізують близько вдвічі дорожче. Але все одно, на тлі рекордного здорожчання пального та добрив, продають фактично за безцінь.

Окрім того, що картоплі вдосталь, так ще діє заборона на постачання овоча за кордон. Все це не дозволяє піднімати високо ціни.

Також експерт розповіла, що після хорошого врожаю виробники традиційно скорочують виробництво на наступний рік. Однак в нинішній ситуації цього краще не робити, адже у разі продовження війни наступного року, дефіцит картоплі загрожуватиме продуктовій безпеці країни.

Раніше ми писали, що в Україні вже тривалий час спостерігається подорожчання овочів і фруктів. Протягом цього тижня на українському плодовоовочевому ринку значно виросли в ціні морква й тепличні огірки, але здешевшали банани.