RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Далі буде гірше: як упав видобуток газу в Росії на тлі санкцій

"Газпрому" доведеться скоротити рівень видобутку газу після введення санкцій та зниження обсягів імпорту російського палива до країн ЄС.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

За словами президента Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайла Гончара, відмова ЄС від імпорту російського газу змусить "Газпром" суттєво скоротити видобуток палива. У такому разі, як вважає експерт, монополісту доведеться проводити селекцію свердловин – якісь залишати, а якісь – консервувати.

Читайте також: Отримали те, що заслужили: як обвалився ринок енергоресурсів Росії після санкцій

"Газпром", швидше за все, консервуватиме частину свердловин. Якісь із них можна буде відновити, хоча не всі. На відміну від нафтових свердловин, які, якщо їх законсервувати, парафіняться і по суті пропадають газові свердловини, теоретично, після консервації можуть бути запущені знову. Але це потребує додаткових коштів", - пояснює директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Через брак фінансів, за словами експерта, "Газпром" очікують тяжкі часи. Все йде до того, що Росія не зможе зберегти видобуток газу навіть на тому рівні, що був у 2022 році. Відповідно, продовжуватиметься скорочення газового експорту навіть без урахування позиції ЄС, який планомірно зменшує свою залежність від російських вуглеводнів.

Теоретично, як сказано в матеріалі "Апострофа", РФ змогла б зберегти поточний рівень видобування за рахунок нарощування внутрішнього споживання - газифікація великих територій Східного Сибіру і Далекого Сходу. Таке завдання президент країни-агресора Володимир Путін уже ставив перед своїм урядом.

"Однак нюанс полягає в тому, що він дає таке доручення вже 15 років поспіль, а віз, як кажуть, і нині там – як не було у цих віддалених російських краях центрального газопостачання, так і немає. І навряд чи буде – якщо здійснити газифікацію не вдалося (швидше за все, не хотілося) у "жирні" роки, то складно собі уявити, що "Газпром" займеться нею, перебуваючи в нинішній не найкращій фінансовій ситуації", - сказано у статті "Апострофа".

Читайте повну версію матеріалу "Апострофа": Бензоколонка закривається: як "Газпром" сам себе покарав