RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

На порозі дефолту: Україна готує важливі переговори з кредиторами

Зниження кредитного рейтингу України до переддефолтного пов’язано з тим, що наша країна збирається провести переговори з приватними кредиторами про реструктуризацію боргів перед ними.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Раніше міжнародне рейтингове агентство S&P Global знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг України із "ССС" до "СС" з негативним прогнозом. В S&P додали, що вважають практично неминучим те, що наша країна буде вимушена оголосили дефолт за зовнішніми комерційними зобов'язаннями.

Найближчим часом мають розпочатися переговори українського уряду з кредиторами про чергове відтермінування виплат за боргами.

"У рамках цих переговорів завжди буде такий рейтинг. Те, що робить рейтингове агентство - це суто формальне рішення, яке вони зобов'язані зробити на тлі переговорів. Про дефолт взагалі не йдеться", - пояснює "Апострофу" інвестиційний банкір і фінансовий аналітик Сергій Фурса.

Читайте також: Механізми для залучення грошей не сподобаються українцям, але без цього ми не переможемо – економіст Олег Пендзін

Також українців не повинен турбувати переддефолтний рейтинг нашої країни (до речі, рейтингові агентства знижували рейтинги України до рівнів "вибірковий дефолт" і "обмежений дефолт" під час реструктуризації 2022 року).

"Коли у нас була можливість позичати на зовнішніх ринках, нам був дуже важливий кредитний рейтинг (оскільки він дозволяє залучати кошти на хороших умовах, зокрема під невисокі відсотки, - "Апостроф"). Зараз же, що "CCC", що "C", що "RD" (обмежений дефолт), що взагалі без рейтингу – нам абсолютно байдуже. Комерційні кредитори нам у найближчі три, а, може, й чотири роки не позичатимуть. Ми розраховуємо на те, щоб отримувати гроші виключно від держав або міжнародних фінансових організацій", - розповів "Апострофу" директор аналітичного відділу інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

  • Вас може зацікавити:

Гроші будуть, але в пакеті: чи Україна отримає доходи від заморожених активів РФ

На військові рейки не перейшли: як виживає українська економіка з 2022 року

Сенат проголосував: Україна стала на крок ближче до $60 мільярдів