RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Впливові міжнародні інституції підтримали реформу управління державними банками в Україні

Міжнародні партнери України: МВФ, Світовий банк та Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) рішуче підтримують реформу органів управління державними банками (ДБ), яка є важливим кроком на шляху покращення показників діяльності банківської системи України та загального стану її економіки.

Про це на своїй сторінці в Facebook заявив старший радник ЄБРР із зовнішніх зв'язків в країнах Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії Антон Усов, а також офіційне представництво Світого банку.

В ЄБРР відзначили, що ключовим аспектом до цієї реформи є запровадження незалежних наглядових рад з ухваленням рішень більшістю в дві третини голосів відповідно до вимог нової редакції Статті 7 Закону "Про банки і банківську діяльність", яку було прийнято Верховною Радою минулого року.

"Як очікується, ці нові наглядові ради мають відігравати провідну роль у реформуванні державних банків, зокрема, у сфері корпоративного управління та вирішення проблем непрацюючих кредитів. Відповідно до нової редакції Статті 7, нові наглядові ради було сформовано шляхом конкурсного відбору претендентів, при цьому їх кандидатури було висунуто Кабінетом міністрів на початку цього року" , - йдеться в повідомлені.

Крім того, в Європейському банку реконструкції та розвитку відзначили, що згідно з цим законом України обов'язок НБУ полягає в проведенні ретельної та незалежної оцінки, що включає в себе застосування професійних суджень щодо наявності кваліфікаційних даних у кандидатів, висунутих до складу наглядових рад, та їх відповідності всім вимогам законодавства.

"Для незалежних членів наглядових рад держбанки згадані вимоги законодавства, викладені в Статті 7, також включають в себе жорсткі стандарти незалежності та відсутності конфлікту інтересів. Ми підтримуємо НБУ в здійсненні ним своїх обов’язків у зазначеній сфері., - відзначили в ЄБРР.

Нагадаємо, в п'ятницю, 16 серпня, Національний банк України за результатами тестування та співбесіди відхилив кандидатури п'яти з дев'яти членів наглядової ради Ощадбанку. Таким чином, керуючись своїм правом, НБУ буде вимагати заміни зазначених членів наглядової ради.

Остаточні рішення по цим чотирьом кандидатам НБУ прийме після усунення зауважень до наданих ними документів, повідомила прес-служба регулятора.

Також, як раніше повідомляв "Апостроф", новообрана наглядова рада державного "Ощадбанку" таємно продовжила контракт з його нинішнім головою правління Андрієм Пишним ще на 5 років . Як виявилося, конкурс на посаду керівника банку вирішили не проводити, а діючому голові найбільш неефективного банку в Україні просто "подарували" право ще п'ять років залишатися на цій посаді.