RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Нардеп розповів про проект щодо врегулювання ситуації з проблемними валютними кредитами

В Україні гостро стоїть проблема неповернення банкам кредитів з боку валютних позичальників, і у Верховній Раді напрацьовують ідеї, як цю ситуацію врегулювати.

Про це розповів у своєму блозі на "Ліга.НЕТ" народний депутат, голова підкомітету Верховної Ради з питань прав людини Тарас Тарасенко.

Він зазначив, що дія мораторію на продаж нерухомого майна сильно ускладнює ситуацію.

"Особи, що взяли кредит у валюті вважають, що вони вже виплатили достатньо банкам, хоча формально ще винні. Банки зазнають збитки через позичальників, які припинили їм виплачувати кредити, і більш строго ставляться до клієнтів, які їм справно виплачують кредити у валюті, бо завдяки їм банки перекривають втрати від першої категорії клієнтів. Видніється проблема: люди зловживають мораторієм на продаж нерухомого майна і свідомо не виплачують кредити, знаючи, що банки нічого не можуть вдіяти", - зазначив автор.

За словами нардепа, у цій ситуації обидві сторони кредитного договору діють некоректно – деякі банки теж вдаються до маніпуляцій, щоб повернути свої гроші. Він запропонував вихід із ситуації, що є узгодженим з практикою врегулювання проблемних кредитів у країнах ЄС.

"Банки, як наприклад Альфа-Банк, пропонують вигідніші умови прощення, але, на жаль, позичальники не йдуть на це та зловживають правом неможливості реалізації іпотечного житла. Знаю випадки, коли банки маніпулятивно заволодівали квартирами позичальників. У нас є ідеї, які ми узгодимо із банками та позичальниками, тому що ситуація підвішена: фізичні особи наполягають на продовженні мораторію банкрутства фізичних осіб, а банки впевнені, що борги потрібно віддавати. Моя позиція збігається із практикою європейських країн: якщо позичальник за кредитні кошти купує майно і не повертає гроші — він має віддати це майно банку. З іншого боку — держава допомагає проблемним позичальникам шляхом надання їм соціального житла на адаптаційний період. На жаль, в Україні ніхто не розвивав тему захисту позичальників і надання соціального житла громадянам. Це робить процес врегулювання проблеми валютних позичальників довшим, але правильним", - зазначив Тарас Тарасенко.