RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

НБУ може ввести тимчасову адміністрацію у "Промінвестбанк" для зупинки операції з продажу - ЗМІ

В "Промінвестбанку" можуть ввести ТА і визнати банк неплатоспроможним через його продаж 4 березня на закритому аукціоні ПФТС без попередньої згоди Національного банку, повідомило джерело близьке до правління НБУ.

Про це пише "КП в Україні".

Раніше в НБУ заявили, що не погоджували продаж акцій "Промінвестбанку".

"Особу, яка набула акції без узгодження з НБУ, можуть позбавити права голосу і оштрафувати, а структура власності самого банку може бути визнана непрозорою", - йдеться в повідомленні на сайті Нацбанку.

4 березня Міністерство юстиції реалізувало 99,8% акцій "Промінвестбанку" на біржі ПФТС, ім'я покупця не розкривається.

У той же час, Базельські вимоги до прозорості структури власності передбачають введення ТА адміністрації в банк, де відбулися зміни в істотній участі (більше 10%), і визнання його неплатоспроможності. Особа, що придбала "Промінвестбанк" також підпадає під санкції і має сплатити 10% від суми угоди в якості штрафу.

За інформацією американського інвестиційного ресурсу Seeking Alpha, якщо Міністерство юстиції, яке займалося арештом і реалізацією "Промінвестбанку" не визнає угоду неправомірною, під штрафні санкції може потрапити і уряд України.

Так, "Промінвестбанк" було стягнуто на користь групи "Приват" за рішенням апеляційного суду Київської області як власність Російської Федерації, в рахунок втрачених в Криму активів.

Однак за двома рішеннями Стокгольмського арбітражу, арешт "Промінвестбанку" Мін'юстом України був незаконним. Зокрема, тепер Росія зберігає право стягнути з України повну ринкову вартість Промінвестбанку, власний капітал якого станом на 3 квартал 2019 року складав майже $160 млн, при всього $11 млн, отриманих при торгах 4 березня.

Відповідачем за позовом "Внешекономбанку", незважаючи на те, що гроші від реалізації арештованого "Промінвеста" отримала група "Приват" - виступить Міністерство юстиції України.