RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Можуть зайняти ключову роль: банкір Денис Кірєєв розповів про роль держбанків в забезпеченні економічного зростання

Відомий банкір Денис Кірєєв виступив проти тотальної приватизації державних банків, на його думку, саме держбанки можуть відіграти ключову роль в забезпеченні економічного зростання.

Про це він сказав у коментарі "Апострофу".

"Державні банки на сьогоднішній день є механізмом для залучення інвестицій в країну - як внутрішніх, так і зовнішніх. Вони повинні стати драйвером зростання. По-моєму, саме державні банки на сьогоднішній день можуть зайняти ключову роль в забезпеченні економічного зростання", - заявив Денис Кірєєв.

За його словами, держава повинна мати ринкові важелі впливу на банківську систему через державні банки.

"Це елемент національної безпеки. Державні банки повинні відігравати стабілізуючу роль в банківській системі і економіці в цілому. Саме вони повинні забезпечувати важливі державні соціальні програми", - підкреслив банкір.

Серед інших чинників проти приватизації держбанків банкір назвав їх ціну. У зв'язку з низьким рівнем розвитку економіки, вартість їх буде невисока. При цьому він зазначив, що зараз слід визначити "нішу" кожного державного банку і зробити так, щоб такі банки не конкурували між собою.

Також Денис Кірєєв повідомив, що, на його думку, на даний момент банківський ринок в Україні в цілому не до кінця ефективний.

"Можливості наших банків, з точки зору проведення активних операцій, істотно обмежені капіталом і, на жаль, ліквідністю. Банківські продукти достатньо базові, якщо порівнювати із західними банками. Однак необхідно відзначити, що ринок банківських продуктів розвивається, з'являються нові / нішеві цікаві продукти", - зазначив він.

Серед останніх Денис Кірєєв зазначив, зокрема, кейс державного банку "Укргазбанк", який зробив "хороший продуктовий ряд в сфері фінансування проектів зеленої енергетики". Завдяки цьому, за словами Кірєєва, банк став успішним, і Міжнародна Фінансова Корпорація планує увійти в його капітал.

Також банкір підкреслив, щоб підвищувати стандарти якості онлайн-банкінгу в Україні, слід наймати професійних IT-фахівців і дивитися на успішні західні аналоги, втілюючи їх кращі практики в нашій країні.

"Є певна проблематика, пов'язана з тим, що, з одного боку, IT-ринок динамічний, а, з іншого боку, є клієнти, які достатньо консервативні. Ключовий момент для банку - це ефективність витрат. В Україні, на жаль, ми можемо прийти до того, що персонал утримувати дешевше, ніж вкладати в роботизацію і в IT", - заявив Денис Кірєєв.

Слід зазначити, що з 2010 по 2014 роки Денис Кірєєв займав посаду першого голови правління Ощадбанку. У період з 2014 по 2019 роки керував двома інвестфондами "Private equity" і "Fixed income".

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Економіка та фінансиБанки
Теги: банкір