RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Через безконтрольне рефінансування банків в Україні зросте курс валют - банкір Вадим Пушкарьов

Безконтрольне і тривале рефінансування банків, яке обіцяє ввести НБУ, призведе до зростання піраміди ОВДП і розгойдування курсу валют. Такою думкою поділився банкір з 28-річним стажем, екс-голова правління банку ВТБ Вадим Пушкарьов.

"Завдання будь-якого комерційного банку - заробити багато і швидко. А найшвидший заробіток - на спекулятивних операціях, купівлі-продажу валюти або цінних паперів. Без контролю банки використовують кошти рефінансування для спекулятивних операцій на валютному ринку. Через це буде рости курс. Також представники НБУ заявляють, що банки зможуть використовувати рефінансування на покупку державних боргових зобов'язань у вигляді ОВДП. Це абсолютна дурість. Виходить, держава даватиме гроші, щоб потім викуповувати їх назад через ОВДП. Тобто, переплачувати банкам, залучаючи назад свої ж кошти, але дорожче. Я вважаю, таким чином банкам навмисно дають можливість заробляти на державі за держрахунок", - заявив Вадим Пушкарьов.

Банкір Вадим Пушкарьов зазначив при цьому, що банкам слід надавати недороге і тривале рефінансування на цільові програми підтримки малого та середнього бізнесу або стратегічних галузей.

"Якщо говорити про програму довгострокового рефінансування банків, необхідно чітко контролювати, на які цілі той чи інший банк буде використовувати ці кошти. Це може бути недороге кредитування малого і середнього бізнесу, часткові програми по галузях, підтримка імпортозамінних технологій, експортоорієнтованих галузей і так далі", - підкреслив Вадим Пушкарьов.

Зазначимо, раніше заступник голови НБУ Олег Чурій заявив, що НБУ не буде контролювати витрачання банками коштів тривалого рефінансування. Вони зможуть використовувати їх на підтримку ліквідності, кредитування реального сектора або купівлю цінних паперів уряду. Йдеться про довгострокові кредити рефінансування на термін до 5 років.