RU  UA

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Банки

Новини

20 вересня

Всі новини

Бояться, як чорт ладану: як і чому банки будуть перевіряти грошові перекази українців

Банківські установи будуть пильно стежити за виконанням вимог закону про фінансовий моніторинг, оскільки штрафи в цій сфері становлять мільйони гривень і загрожують втратою ліцензії.

Таку думку висловив в розмові з "Апострофом" експерт інституту GROWFORD Олексій Кущ.

За його словами, підозрілі платежі тепер будуть ретельно відслідковуватися.

"Наприклад, підприємець регулярно проводив платежі в середньому на 10 тисяч гривень і раптом він комусь перераховує 2 мільйони гривень", - пояснив сенс підозр експерт.

В такому випадку банк поцікавиться, для кого і навіщо цей платіж призначений, і, якщо виникнуть серйозні сумніви, транзакція буде заблокована. Відповідно, якщо платіж побоювань не викликає, йому дадуть "зелене світло".

До речі, навіть зараз при оплаті через особистий кабінет в банку потрібно як мінімум вказати мету платежу, навіть якщо сума невелика. Також приходить повідомлення на телефон, що платіж відправлений в обробку, а в ряді випадків на телефонний номер приходить пароль, що теж, по суті, є верифікацією.

Крім того, верифікація буде потрібною в разі проведення грошового переказу готівкою. Це також стосується оплати товарів післяплатою (наприклад, доставлених "Новою поштою"), поповнення карткового рахунку - чужого або навіть свого. Але лише в тому випадку, якщо сума перевищить 5000 гривень. Раніше ліміт на такі операції становив 15 тисяч гривень. Хтось може захотіти схитрувати, і зробити два переклади, наприклад, по 4,5 тисячі гривень, але в цьому випадку банк може (але не зобов'язаний) заблокувати транзакцію як підозрілу.

"Банки будуть досить пильно відстежувати всі сумнівні операції, так як це в їх же інтересах. Справа в тому, що фінустанови, як чорт ладану, бояться перевірок адекватності застосування норм фінансового моніторингу, оскільки штрафи в цій сфері становлять мільйони гривень, і є навіть ризик втратити ліцензію", - вважає Олексій Кущ.

Як відомо, з 28 квітня цього року, відповідно до закону про фінансовий моніторинг, в Україні посилюється контроль над здійсненням грошових переказів. Зокрема, для платежу готівкою на суму понад 5000 гривень платник повинен буде ідентифікуватися.

Детальніше про нові правила здійснення грошових переказів читайте в матеріалі "Апострофа": Верифікація банківських переказів: як здійснюються платежі з 28 квітня.