RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Заступник голови НБУ Рожкова допомагала Коломойському в його афері з ПриватБанком - експерт

Екс-керівники НБУ Валерія Гонтарєва і Катерина Рожкова залишили в шафі "ПриватБанку" "багато скелетів".

Про це пише фінансовий експерт Сергій Лямець в блозі "Рожкова і скелети в шафі. Як вона допомагала Коломойському красти гроші вкладників" для "Цензор".

"У цілої країни вкрали $10 млрд, а відповідальних за це немає. Навіть навпаки, Коломойський ще в 2019 домігся судового вердикту про те, що націоналізація "Привату" була незаконною. З тих пір він натякає, що не проти отримати від держави ще $2 млрд компенсації за несправедливо вкрадений банк... Упевнений, що мав місце банальний "договірняк" між Гонтаревою, Рожковою, Порошенком, Коломойським і декількома співробітниками МВФ", - пише Сергій Лямець.

На його думку, головну скрипку в справі Привату грає Катерина Рожкова, яка "стала діяти повністю в інтересах Коломойського, допомагаючи виводити активи". Експерт нагадав, що майже весь портфель "Привату" - 137 млрд грн - кредити самим собі. Також в "Приваті" опинилися депозити з підвищеними ставками для своїх (200%).

"Фахівцям Нацбанку доводилося регулярно перемальовувати схеми активів "Привату"... Рожкова працювала в Нацбанку в 2008-2009 і керувала наглядом. У 2015 вона повернулася - і теж очолила нагляд. "Банкопад" - фактично більше її дітище, ніж Гонтаревої. Як вона керувала наглядом, ми дізналися з так званих "плівок Рожкової", - пише Сергій Лямець.

З 2016 в мережі з'явилися записи розмов Рожкової з банкірами, де вона веде переговори про "корупційні речі, за що мала піти під звільнення і потрапити під слідство НАБУ". Але НАБУ вирішило, що записи є недостатніми доказами, не стало чіпати Рожкову і СБУ.

"На той час уже діяв так званий закон про репутацію банкіра. У ньому йшлося, що якщо банкір керував банком, який погано кінчив, то він автоматично не мав більше права працювати в банківській системі. А Рожкова повернулася в НБУ з посади в.о. голови правління "Платинум банку", і велика частина "плівок Рожкової" присвячена саме "Платинум". Працюючи в НБУ, Рожкова всіляко відтягувала визнання банку неплатоспроможним, допомагаючи акціонерам малювати капітал, і за цей час банк остаточно випотрошили. Вона йшла на прямі порушення, в тому числі була присутня на засіданнях правління НБУ по "Платинум" і впливала на рішення", - зазначив експерт Сергій Лямець.

Він повідомив, що влада в справі "ПриватБанку" не тільки допустила помилки на мільярди, а й діяла не в інтересах вкладників: "Коломойський, звичайно ж, в цій ситуації поки що вразливий... Йому невигідно вигравати остаточно справу про скасування націоналізації "Привату" - тоді доведеться дістати з широких штанин $5,5 млрд, які Коломойський стверджує, що не брав. Тому влада зовсім не збирається вирішити юридично грамотно ситуацію з Коломойським, який явно щось пообіцяв Рожковій", - пише Лямець.

Він підкреслив, що, незважаючи на докази причетності заступника голови НБУ Рожкової до корупції, її захищають міжнародні партнери: "В будь-якій країні світу ці дії підпадають під нанесення збитків державі і автоматично означають корупційне розслідування", - робить висновок Лямець.