RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Зеленський схвалив "коронавірусний" бюджет України

Президент України Володимир Зеленський підписав прийнятий Верховною Радою закон про зміни до державного бюджету-2020 у зв'язку з пандемією коронавірусу.

Понад 150 тисяч померлих: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні та світі (оновлюється)

Про це повідомили в прес-службі Офісу президента.

Згідно з документом, видаткова частина бюджету зросла на 7% (на 82,4 млрд), збільшившись до 1,266 трлн гривень. Найбільша складова - стаття про створення Фонду боротьби з COVID-19, на який передбачено 64,67 млрд гривень.

Кошти цього Фонду будуть спрямовані на закупівлю товарів, робіт і послуг, в тому числі медичних; а також на додаткові виплати медичним працівникам і окремим категоріям працівників, які забезпечують життєдіяльність населення; допомогу літнім українцям і сім'ям померлих від COVID-19 медичних працівників; трансферт Пенсійному фонду і допомогу Фонду соцстрахування.

Доходи скорочені на 11% і складуть 975,8 млрд гривень. При цьому надходження від зборів податків скоротяться на 143 млрд гривень за рахунок зниження внутрішніх податків і ПДВ з імпорту.

Таким чином документом передбачено збільшення дефіциту бюджету більш ніж в три рази - до 298,4 млрд гривень. Для його погашення плануються державні позики на суму 296,7 млрд гривень, а також надходженнями від приватизації - 0,5 млрд гривень. Слід зазначити, що раніше в бюджеті-2020 були закладені доходи від приватизації на рівні 12 млрд гривень. Це свідчить, що масштабної приватизації в цьому році не буде.

На 15,8 млрд гривень зросли видатки на Національну службу здоров'я. Насамперед кошти будуть витрачені на закупівлю товарів, робіт і послуг, в тому числі за програмою медичних гарантій.

У бюджеті передбачено доплати по 1 000 гривень на час карантину пенсіонерам, чиї пенсії менші 5 000 гривень. Загальні витрати Пенсійного фонду України зросли на 29,7 млрд гривень.

На 19,5 млрд гривень збільшено видатки Міністерства соціальної політики - на підтримку українців, які втратили роботу через карантин.

Фінансування ряду статей витрат скорочено. Зокрема, передбачено на 8,2 млрд гривень менше коштів на пільги та субсидії. На 2,6 млрд гривень менше отримає Фонд регіонального розвитку, на 2,3 млрд гривень урізано фінансування культури і спорту, на 2,1 млрд гривень - субвенція територіальним громадам, на 1,6 млрд гривень - Фонд енергоефективності, на 1,55 млрд гривень - субвенція вчителям.

З бюджету також вилучили 1,2 млрд гривень з коштів на перепис населення, ще по 1 млрд гривень - з коштів на місцеві вибори і освіту.

Не змінилися витрати на армію, а також на урядовий проект "Велике будівництво", на який передбачено 72 млрд гривень.

Як повідомляв "Апостроф", в Національному банку України озвучили деякі факти, які точно описують настрої українців в економічній сфері у зв'язку з пандемією коронавірусу.