RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Ще один мертвий вантаж: експерти оцінили проект про створення банку на базі "Укрпошти"

Державна компанія "Укрпошта" закінчила 2019 рік з чистим прибутком у розмірі 600 млн гривень, при цьому вона отримала дотації з держбюджету на 500 млн гривень. Керівництво "Укрпошти" хоче здійснювати банківську діяльність, і допомогти в цьому може проект, який знаходиться на розгляді у Верховній Раді. Однак ця ініціатива пов'язана з низкою ризиків.

Про це повідомляється в матеріалі "Апострофа": "Марки замість грошей: чим загрожує створення банку на базі Укрпошти".

Раніше глава "Укрпошти" Ігор Смілянський підкреслював, що частина його зарплати в 1,9 млн гривень обумовлена поліпшенням фінансових результатів компанії. Однак "Укрпошта" отримувала з держбюджету дотації на доставку пенсій та інших виплат, тобто, фактично про поліпшення результатів говорити не слід.

Експерти зазначають, що частина відповідальності за стан поштового оператора лежить на державі.

"Держава дозволяє "Укрпошті" виконувати непрофільні функції, які не пов'язані з поштовою діяльністю, компенсуючи їй витрати на таку діяльність з держбюджету", - пояснив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Єгор Киян.

"Ключова помилка - перенесення бізнес-підходів приватного сектора в систему держпідприємств, які надають соціально значущі послуги", - уточнив експерт інституту GROWFORD Олексій Кущ.

За словами експерта, в статут приватного підприємства в Україні дописують фразу про соціальну значущість його діяльності. Тобто, для державної компанії це має бути головним пріоритетом. Таким чином, оцінювати "Укрпошту" з точки зору рентабельності не слід, відповідно і зарплати керівника не повинна бути прив'язана до результатів.

Експерт вважає, що пропозиція високих зарплат для керівництва держкомпаній не збільшує число претендентів на посади: "Принцип переплати абсолютно алогічний, з боку держави це просто викидання грошей на вітер".

У 2020 році ідеї про створення фінансової установи на базі "Укрпошти" оформилися в законопроект (№2788) "Про внесення змін до деяких законів України щодо залучення операторів поштового зв'язку до надання фінансових послуг", який, як вважають експерти, вигідний "Укрпошті" - якщо поштовий оператор отримає банківську ліцензію, створена фінансова установа також буде державною. При цьому частка держави в банківському секторі перевищує 50%, що турбує фахівців - поява на ринку ще одного держбанку погіршить ситуацію.

"Ще один державний банк на ринку нам не потрібен ... У випадку з "Укрпоштою", не хотілося б, щоб з'явився ще один мертвий вантаж, який потрібно рятувати, дотувати і т.п.", - говорить Єгор Киян.

Якщо "Укрпошта" все ж хоче отримати ліцензію на здійснення банківської діяльності, то їй потрібно показати ефективність і "навчитися жити без дотацій".