RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Податкова викрила масштабну схему на ринку новобудов

Українські забудовники організували в Україні схему, в рамках якої набудували 40 тисяч квартир або 3,5 млн кв м житла, обдуривши при цьому державу і піддавши ризику майбутніх мешканців новобудов.

Про це розповів в.о. глави ДФС Євген Бамбізов, повідомляє "24 канал" з посиланням на блог податківця.

"Схема ... напрацьована роками. На ринок виходить не будівельна компанія - а приватний забудовник, фізична особа, яка будує "для себе". Отримується приваблива земельна ділянка (яким чином фізособі її надають - велике питання до місцевої влади). Потім власник землі залучає компанію-забудовника (вже юридичну особу), з якою укладається договір генпідряду. Той огороджує ділянку зеленим парканом, наймає робочих (здебільшого - нелегально, без оформлення трудових відносин), від свого імені вивішує паспорт новобудови і відкриває відділ продажу", - розповів про схему Бамбізов.

При цьому він зазначив, що забудовник виставляє такі привабливі ціни на житло, що у майбутніх покупців автоматично відпадають питання щодо якості і безпеки житла.

"Недопродані квартири в будинку, введеному в експлуатацію, реалізуються через договір купівлі-продажу нерухомого майна у нотаріуса. Знову ж таки, продаж - від імені фізичної особи - власника. При цьому вартість об'єкта, що фіксується за договором, істотно знижується", - розповів деталі Бамбізов.

За його словами, увагу ДФС залучили дві з половиною тисячі фізичних осіб, які "для себе" набудували і продали майже 3,5 млн квадратних метрів житла. Це понад 12 тис. об'єктів, в яких більше 40 тис. квартир. Причому, 88 фізичних осіб виявилися власниками 50 і більше об'єктів.

"Ми починаємо перевірку таких "мікробізнесменів". Переконаний: шахраям, які ошукують державу, руйнують ринок і наражають на небезпеку покупців, не місце в будівельному бізнесі", - зазначив податківець.