RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Рада взялася на валютні кредити: як нардепи грають на користь неплатників

Верховна Рада прийняла за основу законопроекти про реструктуризацію валютних кредитів, хоча багато українців брали їх до криз 2008 і 2014-2015 років. На думку експертів, парламент таким чином підтримує злісних неплатників.

Як заявив "Апострофу" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Єгор Киян, в країні створюються нерівні умови для позичальників.

"Частина з них взяли на себе відповідальність і сумлінно сплачували кредити, при цьому паралельно розвивалися інші тенденції, коли певні люди не бажали платити, мабуть вважаючи, що хтось інший повинен це зробити за них. Відповідно, ті законодавчі ініціативи, які зараз проштовхують у Верховній Раді, грають на користь злісних неплатників і морально пригнічують тих, хто платить, навіюється ідея, що не платити - це нормально, причому виходить це від держави. Підриваються основи. Підривається стабільність банківської системи", - говорить Киян.

Він зазначив, що більшість спроб допомогти людям, які взяли кредити в валюті і після обвалу гривні повинні платити набагато більше, є піаром.

"У нас більшість законопроектів розробляються і переробляються в якомусь вакуумі, без діалогу (з зацікавленими сторонами). Це робиться більше для піару, ніж для досягнення якогось компромісу. Такі ініціативи, виглядають цілком непогано, мають "підводну частину", яка може перевернути все з ніг на голову і привести до несподіваних результатів", - сказав він.

Киян згоден, що валютні кредити - це хворобливий момент, за яким стежать міжнародні фінансові організації, інвестори, бізнес, які бояться повторення краху банківської системи.

Незважаючи на те, що зараз банківський сектор України є досить стійким, західні партнери все одно турбуються.

Киян підкреслив, що запропоновані законопроекти якраз є фактором дестабілізації банківської системи.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Реструктуризація валютних кредитів по-українськи: загроза економіці та Конституції