RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

17 травня

16 травня

Всі новини

Вільне падіння гривні: економісти назвали три причини її знецінення

Передумови для поступового ослаблення національної валюти існували з першого дня існування гривні. Це пов'язано з економічною моделлю нашої країни, нерозумною політикою Нацбанку і негативним сальдо торгового балансу.

Про це "Апострофу" розповіли експерти.

В свій складний, а іноді небезпечний шлях, гривня вирушила в 1996 році. Міняли одну гривню на 100 тисяч купоно-карбованців. Суми обміну обчислювалися мільйонами, адже країна пережила гіперінфляцію (тільки в 1993 році вона склала 10 000%). Власне, ввести в обіг гривню саме в 1996 році вдалося тому, що в цей час зростання цін сповільнилося до 40% на рік.

Обмінний валютний курс на момент введення був цілком прийнятним - 1,74 гривні за долар (і врівень з німецькою маркою, хто таку ще пам'ятає).

Однак падати гривня почала практично відразу. По копійці, по п'ять, по десять, але поступово нацвалюта втрачала в ціні.

"Після появи національних валют країн колишнього СРСР, всі вони були переоцінені, і девальвація більшості з них - загальна тенденція", - пояснив в коментарі "Апострофу" старший аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Вадим Іосуб.

Крім того, за його словами, Національний банк України (НБУ) і уряд проводили нерозумну і, фактично, безвідповідальну політику, друкуючи гроші у відповідь на будь-який економічний виклик, що призводило до постійного тиску на гривню.

Також свою роль в девальвації зіграла економічна модель нашої країни, яка з моменту здобуття Незалежності відносилася до розряду ресурсних, пояснив "Апострофу" економіст, член Ради НБУ Віталій Шапран.

"При цьому в Україні відкрита економіка, в якій співвідношення між імпортом товарів і послуг і ВВП - більше 50%. При стабільно негативному сальдо торгового балансу його компенсація відбувалася за рахунок "неторгових джерел", - сказав експерт.

Таким чином, передумови для поступового ослаблення національної валюти існували з самого початку.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофу": Ровесниця Незалежності: тернистий шлях української гривні