RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Коли курс долара в Україні зупинить своє стрімке зростання: прогноз НБУ

Нацбанк прогнозує стабілізацію на готівковому валютному ринку України вже найближчим часом, оскільки регулятор ухвалив рішення, які збільшать обсяг пропозиції і зменшать попит.

Про це повідомив заступник глва НБУ Юрій Гелетій у коментарі РБК-Україна.

Валютний ринок інтенсивно відреагував на збільшення офіційного фіксованого курсу долара до рівня 36,6 грн/дол. Це нормальний процес після будь-яких серйозних рішень регулятора у сфері валютного ринку.

"Водночас такі коливання заспокоюються з часом. Курс гривні у готівковому сегменті ринку навіть попри війну коливається в обидва боки, про що свідчить динаміка ринку упродовж усього терміну дії воєнного стану", - запевнив Гелетій.

У зв'язку з коливаннями на валютному ринку Нацбанк дав банкам можливість збільшити обсяг пропозиції готівкової валюти, щоб швидше стабілізувати гривню. До цього рішення обсяг враховував тільки валюту, яку раніше купили банки в готівковому сегменті валютного ринку з 13 квітня 2022 року, а тепер до неї додається половина від безготівкової валюти, викупленої банками в населення, з аналогічної дати.

За даними Нацбанку, з 13 квітня українські банки викупили в людей 768 млн доларів безготівкової валюти (половина від суми дорівнює 384 млн доларів). І крім цієї суми тепер доступна половина від купленої банками безготівкової валюти в українців у наступні дні.

Наразі громадяни купують у середньому 10 млн доларів безготівкової валюти на день. Таким чином, у готівковий сегмент валютного ринку ще надходитиме близько 150 млн доларів кожного місяця.

"За нашими оцінками, таке збільшення обсягів пропозиції дасть змогу швидше вгамувати попит та зменшити спред між офіційним та готівковим курсами. Це рішення набрало чинності 27 липня і банкам потрібен час для підготовки фунціоналу, наповнення кас готівкою тощо, тому ефект ми побачимо найближчими днями", - пояснив заступник глави НБУ.

Також з 21 липня банкам дозволили продавати громадянам безготівкову валюту у межах щомісячного ліміту в 50 тисяч гривень для подальшого вкладення її на депозит терміном від3 місяців (без можливості дострокового розірвання).

"Низка банків вже пропонують таку послугу своїм клієнтам, але більшість банків поки працюють над його запровадженням. Це також сприятиме зменшенню коливань у готівковому сегменті валютного ринку завдяки абсорбції попиту на валюту", - зазначив Гелетій.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що буде далі з курсом долара в Україні.