RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

В Україні стартувала індексація пенсій: на яку надбавку можна розраховувати

У червні 2021 року Пенсійний фонд України проведе автоматичний щорічний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам. Підвищений розмір пенсії громадяни отримають також за квітень і травень, а доплата за весняні місяці прийде у червні.

Про це в ефірі телеканалу "UA: Перший" розповів радник міністра соціальної політики Микола Шамбір.

У червні працюючим пенсіонерам в Україні перерахують розмір виплат. За словами радника глави Мінсоцполітики, громадянам не потрібно звертатися до ПФУ за перерахунком виплати - його буде проведено автоматично у червні. Підставою для перерахунку пенсії працюючим пенсіонерам є обов'язкова умова - закінчення чергового періоду роботи пенсіонера тривалістю 2 роки.

"Працюючим пенсіонерам щорічно з 1 квітня проводиться перерахунок. Для цього враховується останній період роботи особи до лютого включно. Це зроблено спеціально для того, щоб людям не треба було йти до Пенсійного фонду. Але пенсіонер може і сам звернутися до Фонду для перерахунку виплати, як тільки у нього закінчується черговий 2-річний період роботи. Тобто, якщо у людини цей період закінчується у вересні, то вже в жовтні вона може самостійно звернутися до ПФУ для перерахунку пенсії. І такий перерахунок буде проведений із моменту звернення до органів Фонду з відповідною заявою", – пояснив Шамбір.

Як пояснив чиновник, якщо пенсіонер самостійно не звернувся до ПФУ, то перерахунок пенсії йому буде здійснено автоматично тільки з квітня наступного року.

У червні, як наголосив радник міністра, працюючі пенсіонери отримають не тільки підвищений розмір пенсії у зв'язку з індексацією згідно зі ст. 42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", а й доплату за квітень-травень.

"Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам проводиться у червні, а не в квітні, це пов'язано лише з впровадженням квартальної звітності. Для того, щоб отримати дані про періоди роботи пенсіонерів до лютого включно, треба дочекатися даних звіту, які подаються до 9 травня. Відповідно, інформація про роботу і стаж стає доступною тільки до червня. Але все одно перерахунок буде проведений з 1 квітня. У червні люди отримають доплату за квітень-травень", – констатував Шамбір.

Сума підвищення пенсії для пенсіонерів, як і раніше, буде залежати від розміру заробітної плати і страхового стажу пенсіонера, але в середньому пенсії підвищаться на 170-180 грн.

Як повідомляв "Апостроф", Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендує Верховній Раді відхилити законопроекти, які передбачають введення в Україні накопичувальних пенсій.