RU  UA

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Зовнішня торгівля

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Покарання за торгівлю з РФ має бути автоматизовано - експерт

Санкції, які покликані бути ефективним механізмом, що стримує і карає РФ, в умовах України не завжди спрацьовують так, як ми того очікуємо.

Про це написав політолог Вадим Карасьов в своєму Facebook.

"Останнім часом почастішали резонансні випадки порушення санкцій, які були введені Україною проти посібників країни-агресора. При цьому звинувачувати СБУ та інші силові органи в повній неефективності не можна. Нехай із запізненням, до відповідальності були притягнуті українські компанії, які відвантажували щебінь з кар'єрів в Запорізькій області для спорудження Кримського моста", - написав експерт.

Він додав, що багато випадків порушення санкцій залишаються без уваги відповідних органів.

"Однак досить випадків поставки сировини на підсанкційну територію, які до сих пір залишаються без реагування силовиків. Наприклад, схожий випадок з постачанням українського металобрухту на металургійний завод в Придністров'ї. Цей завод був внесений до списку санкцій ще в травні цього року. Саме він є головним спонсором сепаратистських проросійських рухів не тільки в Молдові, але і в Одеській області. Однак реакції силових органів як не було, так і немає. Більш того, цинізм ситуації в тому, що перевозять сировину вагони "Укрзалізниці" - найбільшого державного перевізника України", - зазначив експерт.

На його думку, слабке місце українських санкцій в тому, що не існує чіткого алгоритму покарання за порушення санкцій.

"Велика слабкість наших санкцій - їх номінальність. Виходить, що далі внесення компаній до списку санкцій справа не йде. З одного боку, українська влада просить світ посилити санкційний тиск на РФ і для широкої публіки ми говоримо, що вводимо санкції, однак закріплений в нашому законодавстві механізм не дозволяє це робити ефективно.На сьогоднішній день в Україні немає чіткого алгоритму покарання порушників санкцій", - вважає політолог.

Кращим виходом в ситуації, що склалася він називає автоматичне покарання для порушників санкцій.

"Необхідно негайно міняти законодавство і підходи, вводити автоматичне покарання за недотримання санкцій, як це зробили Штати, - це, напевно вирішить проблему" - підсумував Карасьов.