RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Зовнішня торгівля

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Індія хоче відмовитися від російського обладнання для АЕС: росЗМІ дізналися причину

Індійська корпорація з атомної енергії (NPCIL), яка виступає замовником будівництва атомної електростанції на території країни, обговорює відмову від турбін російської компанії "Силові машини" і заміну їх на японську продукцію.

Про це пише російське видання РБК з посиланням на два джерела, близьких до учасників переговорів між країнами.

За словами одного зі співрозмовників, індійська сторона висловлювала невдоволення якістю поставлених "Силовими машинами" турбоустановок і генераторів для турбінного відділення вже побудованих блоків АЕС "Куданкулам".

"Росатом" будує АЕС "Куданкулам" в штаті Тамілнад з 2002 року, перші два енергоблоки з реакторами ВВЕР-1000 загальною потужністю 2000 МВт були здані в експлуатацію в 2014-2017 роках. Індійська газета Hindu в листопаді 2018 писала про призупинення роботи через технічні проблем в турбінному відділенні, а також про наднормативні зупинки на перезавантаження палива.

В індійській корпорації запропонували підряднику будівництва - російській компанії "Росатом" - замінити обладнання на продукцію японських виробників.

Відзначається, що мова не йде про заміну постачальника турбін для споруджуваних блоків "Куданкулам" (всього повинно бути побудовано шість блоків, зараз готові два), оскільки все обладнання для них уже законтрактовано.

Вимога стосується нової АЕС з шістьма блоками, будівництво якої також передбачено міжурядовою угодою і має завершитися до 2034 року.

У прес-службі "Росатома" не відповіли на питання РБК, чи ведуться переговори з японськими підприємствами про замовлення турбін. Представник NPCIL на момент публікації матеріалу не відповів на запит видання.

Як повідомляв "Апостроф", в минулому році в окупованому Криму запущені перші блоки нових теплових електростанцій (ТЕС) з турбінами Siemens, доставленими на півострів в обхід санкцій ЄС.