RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

17 квітня

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Зупинити тиск на галузь: виробники "зеленої" енергії звернулися до Зеленського

Протягом останніх місяців українську енергетику "лихоманить" через нову незбалансовану модель ринку, яку впровадив парламент попереднього скликання.

Про це йдеться у відкритому листі Української асоціації відновлюваної енергії (УАВЕ) до президента Володимира Зеленського через тиск на виробників "зеленої" електроенергії і інвесторів.

Як наголошується в зверненні, на ринку створюється штучний дефіцит коштів, а за вироблену електроенергію перед виробниками не розраховуються, і заборгованість перед ними "вже перевищує мільярди". У той же час регулятор НКРЕКП не переглядає тарифи, щоб стабілізувати розрахунки.

"Представники уряду і комітету Ради з ПЕК говорять ультиматумами і оприлюднюють 15 варіант змін, які відрізняються між собою, що дуже дивно", - йдеться в листі.

В Асоціації зазначають, що велика кількість гравців на ринку мають кредити в державних банках, а також у Європейському банку реконструкції та розвитку.

"У державних банків є можливості оголошувати компанії неплатоспроможними і забирати їхнє майно через те, що органи центральної влади прямо порушують дані ними гарантії?", - запитують в УАВЕ.

Разом з тим уряд не стверджує п'ятирічний план квот на будівництво нової генерації.

"Однак Кабмін стверджує черговий мільярд гривень субсидій на виплати шахтарям", - обурюються в об'єднанні.

"Пане Президенте! Ми сумлінні платники податків і свідомі громадяни України. На що нас штовхає ця атака влади? Поточна ситуація змусить виробників звертатися з судовими позовами в юрисдикції ЄС до держави Україна в зв'язку з порушенням умов укладених контрактів і умов Європейської енергетичної хартії. Ми хочемо розвивати країну, а не сперечатися з владою!", - йдеться в листі.

Як нагадують в УАВЕ, загальний обсяг підтримки сектора відновлюваної енергетики становить близько 5% від загального ринку електроенергії.

"Наша сфера є абсолютно відкритою, залучаючи щорічно тисячі учасників і не є ворогом держави. Ми розуміємо необхідність болючих змін і змушені йти на втрату мільйонів доларів, вкладених в девелопмент нових проектів. Проте ми не погодимося на знищення сфери, яку створювали важкою працею 11 років, на догоду фінансово-промисловим групам, які контролюють енергетику і медіа", - підкреслюють в УАВЕ.

У листі нагадують, що за 11 років у відновлювану енергетику інвестовано близько 10 млрд євро, дві третини - за останні роки. Якщо Україна не продовжить реформу енергетичного сектора, не підтримуватиме розвиток "зеленої" е/е і не скоротить частку атомної та вугільної генерації, країна "не вибереться з кола технічно відсталих країн третього світу", а проблеми екології через зношені АЕС і ТЕС накопичуватимуться і будуть забруднювати навколишнє середовище.

В Українській асоціації відновлюваної енергії закликали президента приділити особисто увагу ситуації, яка склалася в енергетичній сфері.

"Просимо про зустріч і хочемо, щоб нас почули", - підкреслюється в зверненні.