RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

"Чорний лебідь" для української енергетики: експерти назвали головні ризики

Коронавірус став "чорним лебедем" для української енергетики. Про це в ході відеоконференції, організованої Міжнародним центром перспективних досліджень (МЦПД) та представництвом фонду Ганса Зайделя в Україні, заявив надзвичайний та повноважний посол України, колишній перший заступник міністра закордонних справ, президент компанії "Грант Торнтон (Україна)" Олександр Чалий.

За його словами, зараз майже одночасно розгортаються відразу три кризи.

"Економічна криза призвела до двох наслідків: перевиробництва електроенергії та кризи платежів. Друга криза, яка обвалила ціни на нафту і, відповідно, на всі енергоносії, має, начебто, позитивний вплив, але, на жаль, це призводить до того, що наші енергокомпанії не звикли працювати за ринковими тарифами, які приходять за тенденціями світових ринків. Але найнебезпечніша криза для нашої енергетики, мені здається, - інституційна. Практично всі ключові державні компанії, регуляторні інституції, адміністративне керівництво на рівні державної влади знаходяться в статусі в.о. ", - сказав Чалий, зазначивши, що це стосується навіть міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища.

При цьому, коронавірус став, скоріше, каталізатором кризи в енергетиці. Як заявив в ході тієї ж дискусії експерт МЦПД Єгор Киян, проблеми енергетичної сфери виникли ще задовго до пандемії Covid-19: "Коронавірус оголив проблеми нашої енергетики".

Серед основних ризиків для енергетичної сфери він назвав подальшу монополізацію ринку, погіршення ситуацію в атомній енергетиці, при цьому самим негативним сценарієм стане ситуація, якщо підприємства через нездатність оплачувати електроенергію будуть змушені відмовитися від обробних процесів і перейдуть на простий експорт сировини.

За словами Єгора Кіяна, уряд повинен включити в програму своєї діяльності питання енергетичної безпеки країни.

"Також потрібно мінімізувати тарифні дисбаланси, зокрема, між атомним і тепловим виробництвом електроенергії, посилити роль антимонопольних і регулюючих державних органів, тому що навіть дещо смішно, коли ми маємо, по суті, двох гравців, і ми влаштовуємо ринок", - підкреслив експерт.