RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Можливий колапс: що відбувається в електроенергетиці України

Ситуація у вітчизняній електроенергетиці близька до колапсу. Про це в ході відеоконференції, організованої Міжнародним центром перспективних досліджень (МЦПД) та представництвом фонду Ганса Зайделя в Україні заявив надзвичайний та повноважний посол України, колишній перший заступник міністерства закордонних справ, президент компанії "Грант Торнтон (Україна)" Олександр Чалий.

Він зазначив, що однією з головних причин такого стану справ є, зокрема, недосконалість нормативно-законодавчої бази, яка регулює ринок електричної енергії. Так, за його словами, не треба було поспішати з введенням ринку електроенергії в липні 2019 року: "Але закон був введений в дію. Він недопрацьований, в ньому багато дисбалансів, і в результаті ми отримали ситуацію, коли зі вступом в силу цього закону все ті кризові явища, які існували раніше, тільки посилилися".

Читайте: Атомний розпад: Україні загрожує нове підвищення тарифів на електрику

Зокрема, за словами Чалого, за 20 років існування держпідприємства "Енергоринок", його борг перед НАЕК "Енергоатом" склав 30 мільярдів гривень.

"А за менш, ніж вісім місяців дії закону (про ринок електроенергії) ми маємо борг ДП" Гарантований покупець" перед "Енергоатомом" вже на рівні 4 мільярдів гривень", - заявив він.

Крім того, цей закон посилив конфлікти інтересів - в першу чергу, між державою та приватним сектором, оскільки вся відповідальність лягла на плечі держави, в першу чергу, в особі "Енергоатому". При цьому "Енергоатом" виведений за рамки ринкових відносин.

"В результаті ринок абсолютно розбалансований, що призводить до монополізації цього ринку вже на старті приватним сектором, в першу чергу, з боку компанії ДТЕК (контролюється бізнесменом Рінатом Ахметовим - "Апостроф")", - підкреслив Олександр Чалий.

Ще один конфлікт - традиційна і "зелена" енергетика: "Та система розвитку зеленої енергетики, яка була прийнята в Україні, з самого початку була пролобійована певними корпоративними інтересами". Чалий додав, що значне збільшення частки "зеленої" енергетики особливо в деяких регіонах, сприяє наростанню дисбалансу - як фінансового, так і технологічного.

І, нарешті, конфлікт інтересів виробників та споживачів електроенергії.

"Коли ціни на енергоресурси були високі, нас, споживачів, вчили, що ми повинні жити в ринкових умовах. Тоді виробники електроенергії худо-бідно мали прибуток, а деякі - навіть надприбуток. Але, коли почали падати ціни на первинні енергоносії, ринок не відреагував на це адекватно", - сказав Чалий.

Все це, за його словами, створює ризики для безпечної роботи всієї енергосистеми країни. У зв'язку з цим він висловив думку, що було б доцільно тимчасово ввести в роботі енергосистеми України режим надзвичайної ситуації, і в рамках цього режиму відрегулювати всі перераховані вище дисбаланси.

Крім того, за цей час потрібно буде виробити стратегічні рішення.

"При виробленні стратегічного рішення по "зеленій" енергетиці нам буде потрібно подивитися на досвід Європейського Союзу та дуже широко його використовувати", - сказав Чалий, додавши, що у низці розвинених країн, зокрема, в Іспанії, Італії, Франції, стався колапс "зеленої" енергетики.

Одночасно, вважає він, потрібно ввести в ринок "Енергоатом" та провести демонополізацію самого ринку.

Разом з тим, керівник спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев і співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, які також взяли участь у дискусії, висловилися проти режиму надзвичайної ситуації в енергетиці, зазначивши, що НС не допоможе у вирішенні проблем цієї сфери.

Як повідомляв "Апостроф", близько сотні народних депутатів України звернулися до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням не зупиняти роботу енергоблоків атомних електростанцій.