RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Через підконтрольне Герусу керівництво НКРЕКП з енергоринку "зникли" десятки мільярдів - Тинний

З енергетичного ринку України було вимито 20 млрд гривень через схеми, які стали можливі через бездіяльність або окремі рішення Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), підконтрольної наглядачеві за енергетичною галуззю, голові комітету палива і ЖКГ Андрію Герусу.

Про це на прес-конференції сказав співзасновник Асоціації відновлюваної енергетики України Ігор Тинний, передає "Обозреватель".

"Таких схем кілька. Вважаємо, що приблизно за момент, коли змінився склад НКРЕКП, за всіма ознаками і про що всі говорять, яке підконтрольне голові комітету пану Герусу - близько 20 млрд гривень зникли в невідомому напрямку", - заявив Тинний.

Він додав, що був свідком баталій на засіданні Ради національної безпеки і оборони, під час якого піднімалося питання проблеми оплат на ринку електроенергії через махінації окремих трейдерів.

"Наскільки я зрозумів, є величезні перекоси на ринку небалансів, за рахунок чого певні трейдери, пов'язані з компанією "Центренерго", заробляють по $1,5 на добу. Нам (підприємствам зеленої енергетики) нічого не платять, а десь є компанія, яка на 1,5 млн доларів в добу грабує, умовно кажучи, Енергоатом і заробляє на цьому", - підкреслив учасник ринку.

За його словами, ще одна зі схем стала можливою через те, що НКРЕКП не вирішила ситуацію, коли промисловість переплачує за можливість населення купувати електроенергію за пільговими цінами. Тинний зазначив, що доступ до адмінресурсу дозволяє деяким компаніям не платити за електроенергію і прикриватися тим, що за неї начебто не заплатило населення. Крім того, компанії мають доступ до низькою ціною на електроенергію як для населення.

"Я думаю, що в середньому зараз по 2 гривні 80 копійок споживає український бізнес. Але деяким бізнесменам, наближеним до Герусу і іншим, вдається купувати електроенергію по 80 копійок - в три рази дешевше", - підкреслив співзасновник асоціації.

Антимонопольний комітет України, НКРЕКП, а також СБУ щомісяця ігнорували довідки Оператора ринку про схеми маніпуляцій на ринку електроенергії.

Влітку 2019 року в держкомпанії "Центренерго" був призначений новий менеджмент, який пов'язують з групою "Приват" Ігоря Коломойського. За інформацією ЗМІ, структури Коломойського вимили 4 млрд грн з держпідприємства. Аналогічні 4 млрд заборгованості підтвердив і Фонд держмайна.

20 травня президент Володимир Зеленський пообіцяв організувати успішну приватизацію "Центренерго", навіть незважаючи на збитки, що виникли в результаті управління компанією людьми Коломойського.