RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

"Північний потік-2" ставить під загрозу інвестиції у водневі проекти України - Рябчин

Газопровід "Північний потік-2" ставить під загрозу інвестиції у водневі проекти України.

Про це під час форуму Democracy In Action сказав радник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олексій Рябчин.

"Україна поділяє прагнення Європейського Союзу щодо боротьби зі зміною клімату, готова відповідати європейському "зеленому" курсу, а також просувати декарбонізацію в середині країни. У нас відбуваються діалоги на високому рівні щодо цих питань. Крім того, ми зараз створюємо ринки відновлюваних джерел енергії, які в Європі існували ще 20 років тому", - сказав Рябчин.

За його словами, Україна готова буде транспортувати "зелений" водень до ЄС і Німеччина розділяє це прагнення. Але з іншого боку, є "Північний потік-2", тож постає питання: як Україна зможе транспортувати водень, якщо з'явиться цей обхідний газопровід.

"Якщо до Німеччини надходитиме стільки газу з Росії, то чи зможе Україна розраховувати на інвестиції у інший енергоносій? Інвестиції у водень - це один із аспектів "зеленого" курсу, який потребує впевненості. Наша національна компанія "Нафтогаз" дуже серйозно сприймає питання виробництва водню і його транспортування. Зараз ми перевіряємо можливості наших газопроводів. Але якщо буде добудовано "Північний потік-2", цей проект буде під питанням", - висловив думку Рябчин.

Він нагадав, що у разі запуску "Північного потоку-2" Україна також втрачає 2 млрд дол. доходів щорічно, які наразі отримує за транзит газу.

"Ми маємо дуже серйозні кліматичні цілі, виходячи з наших можливостей. А Росія взагалі не бере до уваги питання довкілля", - додав Рябчин.