RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Разом з Галущенком у Міненерго прийшли люди, які можуть прикривати імпорт вугілля з ЛДНР - експерт

Є вагомі підстави припускати, що з приходом Германа Галущенка та Олексія Куракова в Міністерство енергетики структура імпорту несприятливо змінюється за рахунок Росії та Білорусі, а перебування в їхный орбіті "вугільного менеджера" Януковича-молодшого Сергія Кузяри може вказувати на те, що знову вибудовується схема ввезення в Україну вугілля з ЛДНР.

Про це з посиланням на блог політичного експерта Юрія Гаврилечка, повідомляє Delo.ua.

За його словами, імпорт вугілля в Україну" зріс з початку року на 17,6%. "Таку інформацію дає глава Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець. І ставить, по суті, риторичне запитання Міненерго - це і є програма реструктуризації вугільної промисловості, при якій вугілля ввозять в Україну більше, а свого видобувають менше? Дійсно, якісь "вугільні" перекоси відзначаються після призначення главою Міненерго Германа Галущенка, який в свою чергу привів до міністерства своїм заступником і відповідальним за вугільну галузь Олексія Куракова".

"В офіційній біографії Куракова зазначається, що він 16 років працює у вугільній галузі, а перед призначенням заступником міністра був членом дирекції "Центренерго". Однак у ЗМІ Куракова більше називають одним з "вугільних менеджерів" в структурах Януковича-молодшого. Джерела в Міненерго поділилися, що після приходу Куракова в міністерство у його глави Галущенко можуть з'явиться два нові радники з вугільним питань - екс-співвласник шахти "Краснолиманська" Сергій Кузяра і його партнер Віталій Бєляков", - зазначив експерт.

Гаврилечко також додав, що і Кузяра і Бєляков в ЗМІ фігурували, як і Кураков, як "вугільні менеджери" Януковича-молодшого. "Після втечі Януковича Кузяра залишився на плаву і з'являвся в журналістських розслідуваннях і на "плівках Медведчука", як можливий постачальник в Україну і, зокрема, на "Центренерго", вугілля з ЛДНР. Вугілля, природно, за документами "перебивалося" на імпортне з Росії та Білорусі. Куратором цієї схеми нібито був Віктор Медведчук і його соратник нардеп Тарас Козак", - написав експерт.

"Цікаво, що ЗМІ, наприклад, "Новое время", також вказувало на зв'язки Сергія Кузяри з уже колишнім послом Росії в Україні Михайлом Зурабовим. Той в свою чергу пов'язаний з білоруським олігархом Миколою Вороб'єм, який надав свій літак для вильоту з України ... сюрприз ... соратнику Медведчука Тарасу Козаку", - додав Гаврилечко.

За словами експерта, "посередництво" Медведчука-Козака в "торгівлі між Росією і Україною для них закінчилося погано. Санкціями. А от Сергій Кузяра, схоже, знову при справах. І росіяни, "втративши" Медведчука, знайшли нового "посередника". Кузяра ще з 2019 року розгорнув медійну активність, пропонуючи свої послуги новій владі як спеціаліст з реформування вугільної галузі".

"А тепер повернімося до зростання імпорту вугілля в Україну. Звідки воно береться? Є вагомі підстави припускати, що з приходом Галущенка і Куракова в міністерство структура імпорту так несприятливо змінюється за рахунок Росії та Білорусі, а перебування в їхній орбіті Кузяри може вказувати на те, що знову вибудовується схема ввезення в Україну вугілля з ЛДНР, яке за документами проходить як російське і/або білоруське. Власне, це і може бути відповіддю на риторичне запитання, поставлене на початку посту. Якщо бути гранично відвертим, то, схоже, що поки президент і РНБО прикривають одні схеми Медведчука-Козака, під покровом самого Міненерго вже виростають нові аналогічні, тільки посередниками виступають інші люди, але суть та ж - Україна фінансує терористів на Донбасі", - підсумував експерт.

Раніше "Апостроф" розповідав чому влада не поспішає розібратися з даною темою ться з Курченко , який через підставні структури продавав вугілля з Донбасу по всьому світу, в тому числі і в Україні.