RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

"Нафтогаз" запропонував альтернативу "Північному потоку - 2": Вітренко зробив важливу заяву

НАК "Нафтогаз України" готовий організувати транзит через нашу країну додаткових 55 млрд кубометрів газу, що відповідають потужності газогону "Північний потік - 2", на спеціальних умовах.

Про це написав голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook, відповідаючи на запитання одного з коментаторів.

У коментарях Вітренка запитали, чи справді Україна офіційно пропонувала постачальникам газу ціни вдвічі дешевше на вільні потужності понад 40 млрд куб. м, що постачаються по контракту, зокрема російському "Газпрому".

На це голова правління "Нафтогазу" відповів, що українська компанія на спецумовах може організувати транзит через територію України ще додаткових 55 млрд кубометрів газу в річному вимірі, тобто близько 151 млн кубометрів на добу. За словами Вітренка, ці об'єми відповідають потужності "Північного потоку-2", а також для них є вільна потужність в українській ГТС.

"Вартість такого транзиту может бути на 50 відсотків нижчою за вартість, передбачену у нашому контракті з "Газпромом". Звичайно, ми зацікавлені в тому, щоб нашими клієнтами були європейські компанії, і для них ми забезпечимо умови не гірші, ніж для "Газпрому". Ми можемо укладати угоди за міжнародним правом, і при цьому бути гнучкими і водночас відповідати міжнародним стандартам", - запевнив він.

Раніше "Апостроф" повідомляв, у Польщі заговорили про загрозу запуску російського газопроводу "Північний потік - 2" і попередили про це Німеччину.