RU  UA

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

15 червня

Всі новини

Платіжки за газ в Україні зміняться вже у травні: чи потрібно буде міняти лічильник

Із 1 травня спожитий українцями природний газ рахуватимуть не в кубічних метрах, а в кіловат-годинах. Лічильники змінювати не доведеться - переведенням обсягів палива у кіловати енергії займатимуться газові оператори.

Про це йдеться в матеріалі на сайті Оbozrevatel.

Такі новації передбачено законопроєктом №2553, ухваленим Верховною Радою у листопаді 2021 року.

Таким чином, споживачі будуть оплачувати не обсяг спаленого газу, а одиниці енергії.

В "Операторі ГТС України" пояснили, що газ, який отримують українці, є результатом змішування палива з різних джерел. Відтак, теплота згоряння різна залежно від регіону, газопроводу, пори року та часу доби. Примітно, що споживачі з регіонів, де менша теплота згоряння, платитимуть за газ менше, але за умови, що споживання обсягу палива не зміниться.

За даними ОГТСУ щодо якості природного газу у січні цього року, йдеться про Полтавську та Львівську область. Список областей може змінюватись. Так, у грудні минулого року у списку була Кіровоградщина.

Україна з переходом на розрахунок газу в кВт-годинах наслідуватиме країни Європи, де давно обчислюються споживання газу таким чином. Спеціальних лічильників там також немає.

Для того щоб вирахувати обсяг спожитого газу, застосовуватимуть просту формулу: кількість палива множитимуть на максимальну теплоту згоряння.

У Європі підрахунками займаються незалежні компанії, хто контролюватиме цей перерахунок в Україні - питання, кажуть експерти.

При цьому платіжки за блакитне паливо із травня можуть зрости, адже до цього часу діють річні тарифи з вартістю 8 грн/куб. м. Адже ринкові ціни на газ за рік підвищились учетверо.

Ще й Міжнародному валютному фонду обіцяно, що Україна відмовиться від урядового обмеження вартості газу. За оцінками фахівців, у разі скасування держрегулювання - паливо може здорожчати удвічі, до 16 гривень за 1 куб. м.

Раніше повідомлялося, що наприкінці 2024 року у Києва спливає термін дії контракту з Москвою про транзит газу до Європи.