RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Україні загрожує дефіцит вугілля та газу: як узимку вирішуватимемо проблему нестачі електрики

У зв'язку з війною Росії проти України багато вітчизняних енергогенеруючих потужностей або пошкоджені, або знаходяться під тимчасовою окупацією. Зокрема, захоплено найбільшу в Європі атомну станцію – Запорізьку АЕС. При цьому, з березня 2022 року енергосистеми України та Європейського Союзу працюють синхронно, а це означає, що наша країна може експортувати в ЄС електроенергію та заробляти на цьому добрі гроші.

"Апостроф" з'ясовував, яким чином вирішуватиметься проблема нестачі електрики в умовах дефіциту вугілля та газу.

Уряд попередив громадян, що майбутній опалювальний сезон може стати найскладнішим для країни. При Кабміні вже створено спеціальний штаб, який на постійній основі займатиметься підготовкою до осінньо-зимового періоду.

Основним паливом для теплоелектростанцій є газ та вугілля, і уряд має намір, наскільки це можливо, забезпечити їх запаси до зими. Зокрема, до підземних сховищ планується закачати близько 19 мільярдів кубометрів газу. Але чи реальна можливість накопичити такі обсяги, зараз сказати складно.

Понад те, українці добре пам'ятають, що минулої зими була реальна загроза колапсу енергетичної системи України, і в багатьох регіонах спостерігалися періодичні відключення електроенергії. Також відбувалися аварійні перетікання електроенергії в пікові періоди навантаження з Білорусі. А тому не виключено, що і цієї зими нам доведеться імпортувати електроенергію.

"Імпорт електроенергії цілком може знадобитися. Особливо якщо у нас буде дефіцит вугілля і газу", - каже Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова, додаючи при цьому, що такий сценарій не бачиться катастрофічним.

У свою чергу, Геннадій Рябцев, директор спецпроектів Науково-технічного центру "Психея", вважає, що все ж таки, швидше за все, Україні вистачить власної електроенергії в зимовий період.

"Але точно оцінити скільки електроенергії знадобиться, досить складно, тому що дані про це закриті", - зазначив він.

Фото: Pixabay

Але, навіть якщо імпорт все ж таки знадобиться, його нескладно здійснити завдяки синхронізації з європейською енергосистемою.

"Не виключено, що ми експортуватимемо базову енергію (яку забезпечують АЕС), а імпортуватимемо у вечірні години для проходження пікових навантажень", - сказав Геннадій Рябцев.

Тут слід пояснити деякі нюанси. Справа в тому, що атомні станції здатні забезпечувати базову енергію - тобто вони не мають можливості для швидкого нарощування або зниження генерації. Саме тому минулого року АЕС, незважаючи на перебої з електроенергією в пікові періоди, нерідко знижували виробництво, а то й відправляли окремі енергоблоки у тимчасовий простой.

При цьому маневрові потужності мають теплоелектростанції. Однак, якщо в опалювальний сезон ТЕС зазнають складнощів з вугіллям та газом, вони можуть не покрити пікові потреби в електроенергії.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Світло в кінці тунелю: чи вистачить Україні електрики взимку.