RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Макроекономіка

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Місія МВФ прибула в Україну: що відомо на даний момент

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) на чолі з Роном ван Роденом в четвер розпочала роботу в Україні.

Про це повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в представництві Фонду.

У представництві уточнили, що місія прибула до Києва в середу, 11 вересня.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук напередодні повідомив, що метою переговорів з місією є отримання staff agreement (рекомендації раді директорів) для відкриття нової програми співпраці для України до кінця року.

Гончарук уточнив, що місія планує працювати в Україні до 24 вересня. Під час затвердження на посаді прем'єра у Верховній Раді 29 серпня він повідомив, що з місією намічено провести переговори щодо нової три-чотирирічної програми співпраці.

Вона буде зосереджена на продовженні фінансової консолідації та зниженні інфляції, а також реформах по зміцненню податкового адміністрування, фінансового сектора і енергетичного сектора.

Раніше НБУ прогнозував отримання Україною двох траншів від МВФ в 2019 році.

Поточна програма співпраці між Україною і МВФ в рамках механізму stand-by була затверджена 19 грудня 2018 року. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR 2,8 млрд (SDR, special drawing rights - спеціальні права запозичення), або близько $ 3,9 млрд. При цьому SDR 1 млрд (близько $ 1,4 млрд) надано відразу, тоді як умовою виділення інших коштів є успішні піврічні перегляди програми в 2019 році.

За прогнозами Нацбанку України, угода про нову програму розширеного фінансування з МВФ на термін 3-4 роки обсягом від $ 5 млрд до $ 10 млрд може бути досягнуто до кінця цього року, що дозволить до січня отримати перший транш по ній в розмірі близько $ 2 млрд.

Нова програма з запитаним доступом в 3,9 млрд доларів послужить основою для економічної політики уряду в 2019 році. У Міністерстві фінансів України повідомили, що очікують, що нова програма МВФ повинна стати останньою.

Як повідомляв "Апостроф", українська влада всерйоз розглядає можливість швидкого завершення співпраці з Міжнародним валютним фондом, який на протязі більш ніж 20 років був головним кредитором нашої країни.