RU  UA

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Промисловість

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Сировинна база і виробництво коксу: екс-заступник міністра промполітики Грищенко розповів про пріоритети в металургії

Україна має відновлювати сировинну базу та збільшувати виробництво коксу для підтримки вітчизняної металургії, щоб зменшити загрозу кризи в галузі.

Про це заявив колишній перший заступник міністра промислової політики України Сергій Грищенко, передає "Главком".

"Ризики кризи дійсно існують, особливо в таких експортно орієнтованих галузях, як металургія. Безумовно, уряду буде потрібно вживати протекціоністські заходи… Головна допомога - це розвиток внутрішнього ринку. Його ємність, з урахуванням зносу металофонду - щонайменше 300 млн тон. Це - трубопроводи, мережі комунальні, транспорт, будівництво, замовлення металу для оборонних потреб тощо", - зазначив Грищенко.

На його думку, першочерговим завданням уряду є підтримка вітчизняної металургійної галузі, і одним з напрямків цього має стати підвищення виробництва коксу, необхідного для металургії.

"Відносно коксу - його виробництво в останні роки значно скорочено, внаслідок втрати вугільної сировинної бази на Сході України. Сьогодні споживачі коксу забезпечують коксохімічні підприємства сировиною виключно для власних потреб, тобто обсяги експорту коксу несуттєві, навпаки - певна частка коксу зараз імпортується", - сказав Грищенко.

Раніше народний депутат України, голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець заявив, що дозвіл Антимонопольного комітету компанії "Метінвест" на концентрацію шахтоуправління "Покровське", яке видобуває дефіцитне в Україні коксівне вугілля, забезпечить зростання виробництва в металургії.

Раніше ЗМІ повідомляли, що холдінг "Метінвест" готовий інвестувати 4 млрд грн у розвиток ШУ "Покровське", яке є найбільшим в Україні видобувником коксівного вугілля, після придбання контрольного пакету акцій компанії. Та зазначали, що, після того як "Метінвест" 2018 року увійшов до складу акціонерів ШУ "Покровське", викупивши 24,9% його акцій, підприємство зі збиткового стало прибутковим - 2019 рік воно закінчило з чистим прибутком в 925 млн грн, тоді як 2018 року був чистий збиток 988 млн грн.