RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Регуляторна політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Енергоспівтовариство вимагає змінити "газпромівський" облік блакитного палива в Україні

Україні рекомендують перейти на європейський стандарт обліку газу - це рішення дозволить прибрати коефіцієнти, в платіжках побутовим споживачам, а також усуне непрозорість і маніпуляції при торгівлі імпортним газом, але поки що "Нафтогаз" не поспішає відмовлятися від "газпромівської" системи обліку газу.

Про це йдеться в листі європейського Енергоспівтовариства Асоціації газового ринку.

В Україні температурою стандартних умов є +20°C. Це пов'язано з тим, що раніше весь імпортний газ «Нафтогаз України» закуповував у "Газпрому", який використовував такі ж стандартні умови. У листі відзначено, що в Україні продовжують використовувати непрозору і застарілу методику, яка зберіглася ще з часів тісної співпраці з «Газпромом». Що і призвело до того, що побутові споживачі отримали рахунки в яких обсяги газу з допомогою коефіцієнтів приведені до «газпромівських» стандартів.

Секретаріат Енергоспівтовариства нагадує, що Україна, взяла на себе зобов'язання використовувати європейський стандарт обліку газу. «Ми хочемо підкреслити, що взяті в рамках Договору про енергетичне співтовариство зобов'язання вимагають використання природного газу в стандартних умовах Євросоюзу - 101,325 кПа і 0°C», - зазначено в листі.

За даними «Нафтогазу України», з листопада 2015 року весь імпортний газ надходить в Україну з Європи. Близько 70% імпорту здійснює група Нафтогаз. Куплений за європейськими стандартами, обсяг імпортного газу при продажі українським споживачам переводиться в газпромівський стандарт, з температурою + 20 ° C. За рахунок таких простих маніпуляцій обсяг газу збільшується приблизно на 10%, а значить – і доходи Нафтогазу.

Раніше глава НКРЕКУ Оксана Кривенко виступила з пропозицією змінити стандартні умови на європейські: тобто вести облік газу при температурі 0 ° C, а не +20 ° C. Цю ініціативу розкритикували в Нафтогазі, заявивши, що зміна стандарту не вирішить проблему (див. Фото).

Нагадаємо, що постачання природного газу в одиницях енергії - кВт * год повинно було початися ще в 2015 році. Це так само є зобов'язанням України перед Енергоспівтовариством.