RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Регуляторна політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Може затьмарити розкрадання в Міноборони: в "Нафтогазі" розгорається скандал навколо мільярдних схем

Звільнені з НАК "Нафтогаз України" менеджери розкрили схеми розкрадання в компанії на суму в 20 млрд гривень.

Про це пише "Главком".

Першу схему розкрив звільнений напередодні керівник трейдингового підрозділу "Нафтогазу" Віталій Волинець. За його словами, в ній брав участь нинішній глава газового бізнесу "Нафтогазу", співзасновник компанії "ЕРУ Трейдинг" Андрій Фаворов. Йдеться про конфлікт інтересів: ще не оформлений на роботу в НАК, Фаворов нібито приймав рішення про продаж державного газу на мільярди гривень.

"Він майже місяць формував рішення правління "Нафтогазу "по ціновій політиці правління не в статусі керівника, маючи конфлікт інтересів", - стверджує Віталій Волинець.

Минулого тижня директор з розвитку бізнесу НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко звинуватив Андрія Фаворова в організації корупційної схеми. Компанія "ЕРУ Трейдинг" отримала газ зі сховищ "Нафтогазу" зі знижкою в $35.

"В кінці листопада і в грудні 2018 року “ЕРУ Трейдинг” закупила газ з газосховищ за низькою ціною загальним обсягом 101 млн кубометрів", - йдеться в листі Юрія Вітренка на адресу служби безпеки НАК "Нафтогаз України".

Мова про розпродаж буферного газу з ПСГ. Буферний газ - це технологічна "подушка" в сховище, на яку опускають товарний газ для зберігання. "Подушка" гарантує робочий тиск для швидкого підйому товарного газу з ПСГ, і сформована ще за часів дешевого газу в радянські часи.

На початку року НАК "Нафтогаз України" опускав в пыдземны сховища (ПСГ) на зберігання куплений за вкрай високими цінами імпортний газ. Коли ближче до літа ціни в Європі пішли на спад, НАК майже припинив закупівлю газу.

"Газ з підземних сховищ став для "ЕРУ Трейдинг" компенсацією за покупку дорогого імпортного газу в рамках операцій прикриття офшорних схем НАК “Нафтогаз України". Це - друга схема, пише видання.

Її суть полягає в тому, що державна монополія закуповує майже 70% імпортного газу для України. Ці імпортні операції проводять через мережу фірм-трейдерів, багато з яких зареєстровані в офшорах. Таку ж схему використовує і друга після "Нафтогазу" компанія-імпортер - "ЕРУ Трейдинг", крім того вона використовує тих же офшорних трейдерів.

"Таке прикриття дозволяє “Нафтогазу” пояснити свої закупівлі за завищеною на $30 за тисячу куб. м ціною: приватна компанія купує газ за кордоном за такими ж цінами", - пише видання.

Третя схема полягає в наступному. НАК "Нафтогаз України" повністю контролює фінанси своїх дочірніх компаній, дозволяє топ-менеджерам грати з показниками корпоративної звітності материнської структури. НАК отримує всю виручку за поставлений населенню газ, але не поспішає заплатити своїй "дочці", яка займається видобутком газу. Борги "Нафтогазу" перед "Укргазвидобування" за останні чотири роки зросли в 40 разів: з 1 млрд грн в 2015 році до 42 млрд грн в 2018 році.

Ще одна схема - програш "дочок" і "онучок" "Нафтогазу" вищій структурі в судах.

Так, в лютому 2019 року "Укртрансгаз" програв суд НАК "Нафтогаз України".

"Дочірня компанія “забула” вчасно заплатити своїй материнській компанії 2 млрд грн за куплений у неї газ. Після чого "Нафтогаз" нарахував на борг ще штраф, пеню та інфляційні втрати на суму 3,2 млрд грн і подав до суду. Юристи "Укртрансгазу" спокійно програли справу, після чого, прикриваючись судовим рішенням, компанія перерахувала "наверх" вже 5,2 млрд грн.

"Нафтогаз" також маніпулює з трубами в своїй дочірній структурі - "Укргазвидобуванню", стверджує видання. 11 березня 2019 ця "дочка" закупила у компанії Віктора Пінчука труб майже на 2 млрд грн, відхиливши пропозиції конкурентів, які були майже на 40% дешевше.

Як повідомляв "Апостроф. Економіка", наглядову раду НАК "Нафтогаз України" рекомендує українському уряду повторно призначити Андрія Коболєва головою правління, скоротивши йому зарплату вдвічі.