RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Регуляторна політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Депутати з експертами обговорили створення державної Служби доходів: деталі про проект

У Верховній Раді відбулося засідання робочої групи з розгляду питань підготовки законодавчої бази про реформу податкової системи, серед пропозицій обговорювали ідеї експертів в рамках програми "Від нестабільності до гармонії".

Про це пише "Деловая столица".

Програма передбачає лібералізацію фіскального законодавства, забезпечення балансу інтересів держави і підприємців та створення єдиного податкового органу із загальною системою і digital-інструментами для моніторингу та аналізу.

Зустріч відбулася в рамках роботи підкомітету Верховної Ради з питань правового забезпечення діяльності податкових органів, його главою є Дар'я Володіна. Учасниками стали кандидат юридичних наук, автор програми "Від нестабільності до гармонії" Андрій Гмирін, експерт з податкових питань Олександр Кучеренко, депутати, юристи та лідери громадських організацій.

Зазначено, що актуальність податкової реформи зумовлена, перш за все, погіршенням економічних показників, "тінню" в економіці, скороченням надходжень у держбюджет. Так, в 2019 р. казна недоотримала понад 66 млрд грн доходів, у січні 2020 доходи були менше на 13,8 млрд.

На думку Кучеренка, головною причиною проблем є розбалансованість фінансових органів, яких чотири: податкова, фіскальна, митна і аудиторська держслужби, при цьому вони дублюють функції один одного і гальмують розвиток бізнесу і економіки.

Експерт вважає, що Україні потрібно зрозуміле і стабільне фіскальне законодавство, ліберальна система податків, прозорий підхід до їх формування, рівність суб'єктів перед законом, зручна система адміністрування і єдиний управлінський орган.

Доцент Університету ДФС Андрій Гмирін презентував концепцію проекту Закону "Про Держслужбу доходів України" (ДСД), яка повинна стати єдиним органом, який би реалізував податкову і митну політику, здійснював контроль над дотриманням фінансового законодавства, розслідував відповідні злочини.

"Державна служба доходів дозволить сформувати гармонійне податкове середовище, удосконалити контроль і збільшити дохідну частину бюджету як основу економічної безпеки і розвитку суспільства, бізнесу і держави", - сказав він.

Він пояснив, що ДСД об'єднає Податкову та Митну служби, Служби фінансового моніторингу, Службу фінансового аудиту та Службу фінансових розслідувань, і повинна працювати з єдиною інформаційно-аналітичною системою, що дозволить планувати бюджет і боротися зі злочинами і порушеннями прав власності. Гмирін зазначив, що керівник органу повинен бути підзвітним президенту, обіймати посаду не більше 5 років. Обирати главу служби повинна конкурсна комісія. Служба також матиме територіальні підрозділи.

"Створення Служби державних доходів - перший крок податкової реформи, яку ми розробили в рамках програми "Від нестабільності до гармонії", - підкреслив експерт. - Далі повинні бути реформовані податки - знижений ПДВ, введений Податок на виведений капітал і проведено податкову амністію. Реформи забезпечать рівень щорічного економічного зростання на 5-7%, як це передбачено Стратегією розвитку фінсектора до 2025 року та іншими стратегічними державними планами".

"Я зареєструвала законопроект про зменшення ставки ПДВ до 15% протягом 5 років. У комплексі з іншими змінами це повинно оздоровити економіку і інвестклімат в Україні. Ми повинні обговорити питання з фахівцями ДПС, ГТС і ДФС", - підкреслила Володіна.

Учасники робочої групи ухвалили рішення продовжити роботу над пакетом законопроектів щодо реформування податкової системи України.